Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verzekeraars verdienen 800 miljoen euro aan lopende woekerpolissen'

04-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_3_41.jpg
Verzekeraars verdienen per jaar ruim 800 miljoen euro aan de nog lopende woekerpolissen door te hoge kosten en te hoge overlijdensrisicopremies in rekening te brengen. Dat stelt de onafhankelijk financieel expert Jeffrey Leichel woensdag in het tv-programma ZEMBLA. Leichel is voorzitter van de stichting ODIN, die gedupeerden van woekerpolissen adviseert.
Verzekeraars stoppen niet
Volgens hoogleraar bedrijfsfinanciën Jaap Koelewijn van de universiteit Nyenrode willen de verzekeraars zoveel mogelijk de woekerpolissen in stand houden. "Verzekeraars hebben geen belang bij het stopzetten van de producten. Ze willen het laten doorlopen want daar is hun verdienmodel op gebaseerd", aldus Koelewijn in ZEMBLA.
Verdienen met 'beheerkosten'
Bij zijn berekening gaat financieel expert Leichel uit van 2,5 miljoen nog lopende woekerpolissen met een waarde van 31 miljard euro. Verzekeraars brengen gemiddeld 3 procent aan beheerkosten in rekening. Maar marktconforme tarieven bij beleggingsinstellingen hanteren slechts 1 procent of minder aan beheerkosten. Als verzekeraars zich daar ook aan zouden houden, scheelt dat ze 625 miljoen euro aan inkomsten, zo stelt Leichel.
Te hoge premie
Daarnaast brengen veel verzekeraars een te hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering in rekening. De verzekeraars houden voor de hoogte van de premie vast aan sterftecijfers uit de jaren 80, zo stelt Gerard van Santen van Beleggingspolischeck in ZEMBLA. De premies zijn in de afgelopen tien jaar op de markt echter tot wel de helft gedaald.
Totaal: 813 miljoen
Leichel gaat in zijn berekening uit van een 40 procent goedkopere premie. Zouden de verzekeraars de marktconforme premies berekenen, dan lopen ze nog eens 188 miljoen euro mis. Tezamen met 625 miljoen aan te hoge beheerkosten is dat totaal 813 miljoen euro, per jaar.
Eenzijdig aanpassen gebeurt niet
Leichel noemt het “verbijsterend” dat veel verzekeraars stellen dat het eenzijdig aanpassen van de woekerpolissen niet mogelijk is. Eind vorig jaar stelde minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer dat er geen juridische belemmeringen zijn voor eenzijdige wijzigingen door de verzekeraar als die in het voordeel van de klant zijn.
Hoogleraar bedrijfsfinanciën Koelewijn:  “De productie van de verzekeraars is gedaald met 70 tot 80 procent. Het verdienmodel staat onder druk, die pijn wordt erg hard gevoeld”.
'Niemand aan zijde consument'
Econoom Arnoud Boot stelt in ZEMBLA dat de overheid de woekerpolishouder in de steek laat. “Het ministerie van Financiële Zaken en ook de Nederlandsche Bank zijn buitengewoon  bang dat schadeclaims hoog uitvallen. Want dat betekent dat de financiële sector in grote problemen komt. De overheid komt niet op voor het consumentenbelang, niemand staat aan de kant van de consument”.
Toezichthouder AFM noemt in een rapport van oktober vorig jaar de resultaten van de verzekeraars om klanten met een woekerpolis te helpen  “zeer teleurstellend”.
De voortwoekerpolis - ZEMBLA woensdag 4 februari 2015 om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!