Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • In 9 stappen naar een veilig wachtwoord

  wachtwoordtips.jpg

  Wachtwoorden: iedereen heeft ze, iedereen gebruikt ze. Tegenwoordig heb je voor veel digitale zaken een wachtwoord nodig en uiteraard is de veiligheid hiervan erg belangrijk. Dagelijks worden accounts over de hele wereld gehackt, maar geen paniek! Wij leiden je in 9 stappen naar een veilig en uniek wachtwoord.

  1: Gebruik geen gangbare wachtwoorden
  'Standaard' wachtwoorden moeten vermeden worden. Het meest voorkomende wachtwoord is '123456'. Deze ligt zo voor de hand dat de onveiligheid voor zich spreekt. Andere populaire, maar erg risicovolle wachtwoorden zijn: wachtwoord, welkom, admin, 11111 of qwerty . Lijkt die van jou hierop? Dan wordt het tijd voor een nieuwe!  

  2: Maak je wachtwoord niet te persoonlijk
  Vaak gaan mensen in de fout door de naam van een huisdier, partner of geboortedatum als wachtwoord te kiezen. Ook deze wachtwoorden zijn makkelijk te achterhalen, gebruik ze dus niet. 

  3: Gebruik verschillende tekens
  Het gebruik van letters, getallen, leestekens en hoofdletters versterken je wachtwoord. Plaats deze bijvoorbeeld midden in je wachtwoord en door elkaar. 

  4: Zorg voor afwijkende wachtwoorden
  Het is van belang dat niet al jouw wachtwoorden hetzelfde zijn. Wanneer het een onverlaat lukt om dat ene wachtwoord te kraken, dan heeft die mogelijk meteen toegang tot andere accounts. Variatie is dus belangrijk.

  5: Maak een wachtwoord zo lang mogelijk
  Gebruik minimaal 8 karakters in je wachtwoord, hoe meer karakters, hoe lastiger het is voor hackers! (Mits je de andere tips toepast.)

  6: Gebruik een zin als ezelsbruggetje
  Vind je het lastig om allemaal verschillende tekens en wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een zin als geheugensteuntje. 'Anne en Peter zijn 23 jaar samen en hebben een kind Jan-Peter', gebruik dan overal de eerste letter van: AePz23jsehekJ-P. Zo heb je een wachtwoord met verschillende tekens en is het makkelijker te onthouden. Je kunt natuurlijk ook eerst een 'fantasiezin' zoals hierboven bedenken en aan de hand daarvan je wachtwoord samenstellen.

  7: Hou je wachtwoord privé 
  Het is van belang dat niemand jouw wachtwoord weet. Geef wachtwoorden nooit aan, hoe aardig ook, aan familie of vrienden. Via phishingmails (zie ons Phishing dossier) hengelen kwaadwillenden zogenaamd namens banken of bedrijven naar je gegevens: ook hier geldt uiteraard, geef niks prijs.

  8: Regelmatig wijzigen
  Om de veiligheid te waarborgen is het verstandig om regelmatig te veranderen van wachtwoord. Doe dit om de paar weken. 

  9. Test je wachtwoord
  Als je deze tips hebt toegepast, dan kun je de sterkte van je wachtwoord testen! Probeer het uit op: www.testjewachtwoord.nl