Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Is een aanbiedingenapp van waarde bij het winkelen?

  App Reviews

  supermarkt

  Ben jij een echte koopjesjager die de supermarkten afstruint voor die ene aanbieding? Misschien dat aanbiedingen apps ‘Boodschapwijzer’ en ‘Sjoprz’, die de supermarktaanbiedingen op een rijtje zetten, jou op weg kunnen helpen. Enkele jaren geleden bleken de prijzen van een soortgelijke app niet accuraat te zijn. Kassa is nogmaals langs een aantal supermarkten gegaan om te kijken of de aanbiedingen op deze apps wél kloppen. 

   

  Sjoprz

  Na je te hebben geregistreerd, krijg je de keuze uit supermarkten bij jou in de buurt. Zelfs het adres staat erbij vermeld, zodat je daar niet apart voor hoeft te googlen. Vervolgens kun je per categorie of per supermarkt op zoek naar producten die in de aanbieding zijn. Het aanbod van het aantal categorieën is niet te breed en daarom overzichtelijk. Dat is handig voor als je ‘even vlug’ je avondeten bijeen wil scharrelen.

  Ook kun je de aanbiedingen per supermarkt bekijken, voor als je geen zin hebt om meerdere winkels af te gaan. Minpuntje is echter dat het aanbod erg onoverzichtelijk wordt weergegeven. Terwijl het aanbod van alle supermarkten gezamenlijk wel wordt gecategoriseerd, is dit bij het aanbod van een specifieke supermarkt niet het geval.

  Op de pagina van je uitgekozen product krijg je het prijsverschil, gerelateerde artikelen en het aantal dagen dat de korting geldig is te zien.

   

  Boodschapwijzer

  Bij het openen van de Boodschapwijzer app krijg je meteen de keuze uit diverse supermarkten. Omdat er nergens adressen staan vermeld, is het echter gissen of het ook daadwerkelijk om aanbiedingen van de filialen bij jou in de buurt gaat. Daarnaast ontbreekt erbij onszelf een opvallende naam: supermarktketen Hoogvliet, dat slechts een luttele kilometer vanaf het BNNVARA-pand is gevestigd, is nergens te vinden.

  Het aanbod aan categorieën waaruit je kunt kiezen is groot, maar op de een of andere wonderbaarlijke manier worden er geen producten gevonden, waardoor dit deel van de app buiten werking lijkt te zijn. Echter is de app niet geheel zinloos: als je op een vooraf ingestelde supermarkt klikt, dan wordt je wél gewoon doorgelinkt naar de aanbiedingen van die winkel. Dat is fijn. Maar net zoals bij de Sjoprz-app zijn alle producten ook hier niet gecategoriseerd. Dat is erg onpraktisch, omdat je door het gehele aanbod moet scrollen, terwijl je misschien enkel zoekt naar geschikte producten voor je diner.

  Daarentegen zijn de aanbiedingen zelf wel overzichtelijk. Naast een foto van het product naar keuze, staat er een duidelijke vermelding van de korting en het geld dat je bespaart. Daarnaast heb je de optie om al je producten in een ‘winkelmandje’ te doen, die je als geheugensteuntje kunt gebruiken bij het doen van je boodschappen.

  Nauwkeurigheid apps

  Om te testen of de prijzen op Sjopz en Boodschapwijzer wel kloppen, ging Kassa op bezoek bij de drie dichtstbijzijnde winkelketens: Jumbo, Dirk en Hoogvliet. Hierbij viel op dat Boodschapwijzer niet alle aanbiedingen heeft meegenomen. Zo zijn de magere varkenssaucijzen nergens te vinden op de app. Ook zijn bijvoorbeeld de Jumbo spruiten nergens te vinden. Sjoprz bleek daarentegen wél alle aanbiedingen te kennen.

  Conclusie

  Het praktisch nut van een aanbiedingenapp is duidelijk: je kunt gemakkelijk de beste aanbiedingen van supermarktfilialen bij jou in de buurt vinden. Met Sjoprz blijkt dit beter te lukken, dan met Boodschapwijzer.

  Terwijl er op eerstgenoemde app weinig aan te merken valt, schort er van alles aan bij Boodschapwijzer. Zo is het niet duidelijk of het om de aanbiedingen van filialen in jouw buurt gaat, worden bepaalde winkelketens niet meegenomen en blijken sommige aanbiedingen zelfs te missen op de app.