Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Alleen een beetje rugpijn of toch iets ernstigs?

  App Reviews

  930x520 afbeeldingen

  Iedereen heeft weleens last van een onverklaarbare pijn. In het begin lijkt het niets, maar wanneer het erger wordt of het houdt een tijdje aan ga je toch twijfelen of het geen goed idee is om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Met de app “Moet ik naar de dokter?” kan je zelf invullen wat je mankeert en weet je of een bezoekje aan het ziekenhuis wel of niet verstandig is.

  Wat is het?
  “Moet ik naar de dokter?” is een app waarmee je zelf uit kan vinden of het verstandig is naar de dokter te gaan. Je geeft aan wat je geslacht en leeftijd is en wie je huisarts is. Deze informatie kan je later ook weer wijzigen, als je bijvoorbeeld iets wilt opzoeken voor een familielid.

  Je geeft aan waar je last hebt en de app stelt een aantal vragen over je klacht. Aan het einde van de vragenlijst vertelt de app je of het beter is dat je even langs de dokter gaat, of dat je klacht simpelweg met een huis-tuin-en-keukenoplossing te verhelpen is.

  De app geeft niet aan wat je hebt. De app zegt alleen of je wel of niet naar de huisarts moet en speelt niet zelf voor dokter. 

  Uiterlijk
  De app ziet er heel netjes uit. De tekst is wit en de knoppen zijn rood. Dit valt goed op en is goed leesbaar.

  Wanneer je een klacht heb, kan je deze aangeven door op het poppetje te klikken waar je pijn of last hebt. De plek die je aanklikt licht dan snel op en er wordt vrijwel direct doorverwezen naar de vragen. Als je niet op tijd naar de afbeelding keek, zie je pas waar je op hebt geklikt bij de foto die boven de vragen komt te staan. Als je dan op de verkeerde plek hebt gedrukt, dan kan je wel makkelijk terug naar het poppetje.

  Gebruik
  De app is heel makkelijk in gebruik, voor jong en oud en beginnende en ervaren smartphonegebruikers. De vragen zijn gesteld in simpele taal, waardoor het voor iedereen te begrijpen is. Als je niet zeker weet wat er met de vraag bedoeld wordt, of wat een bepaalde uitspraak betekent, kan er op het vraagteken tussen de antwoorden gedrukt worden voor een kleine uitleg.

  De besturing van de app is ook gebruiksvriendelijk. De knoppen zijn groot genoeg en hebben een duidelijke omschrijving. Daarnaast is het makkelijk in gebruik te nemen, doordat er goed is te zien waar je op moet klikken en hoe je bijvoorbeeld terug moet gaan.

  Pluspunten
  De app is voor iedereen geschikt, ongeacht hoe goed je met je telefoon om kan gaan.

  Daarnaast is het handig dat de app ook te gebruiken is als je geen internet tot je beschikking hebt, omdat je bundel op is en/of er geen wifi beschikbaar is. De vragen, de antwoorden en zelfs het opzoeken van je huisarts kunnen gedaan worden zonder dat je bent verbonden met internet. Dit is een pluspunt voor wie spontaan ergens last van krijgt.

  Als je niet meer zeker weet wat je hebt geantwoord, of je wilt je antwoord wijzigen omdat je de verkeerde hebt ingedrukt, dan kun je gemakkelijk terug naar de vorige pagina. Je hoeft niet de hele test te doen als je alleen je laatste antwoord wilt wijzigen.

  Minpunten
  Wanneer je de app download wordt er om toestemming gevraagd voor je locatie. Wij vonden dit vreemd. Je moet zelf aangeven bij welke huisarts je zit, door je woonplaats of postcode in te voeren. Dat de app dan wilt weten waar je je bevindt vinden wij overbodig.

  De knop om 112 te bellen is handig, maar eigenlijk ook een overbodige luxe. De app zal in de meeste gevallen gebruikt worden op de smartphone en met je smartphone kan je ook het alarmnummer (kosteloos) bellen. Het was goed bedacht, maar alleen belangrijk als de app op een apparaat gedownload wordt waarmee je niet kan bellen.

  Daarnaast mocht er beter aangegeven worden waar je op gedrukt hebt. Er wordt te kort aangegeven waar je op het poppetje geklikt hebt en de eerste vraag komt daardoor te snel in beeld. Het zou overzichtelijker zijn als er bijvoorbeeld eerst een pop-up kwam met het deel dat je aanklikte en je vervolgens op een vinkje of kruisje moet klikken, voor bevestiging of wijzigen.

  Conclusie
  De “Moet ik naar de dokter?” app is een handig hulpmiddel en biedt meer zekerheid aan de gebruiker. Hij is voor iedereen toegankelijk en goed in gebruik. Het aandachtspunt ligt hem voornamelijk bij het aangeven waar je last hebt.

  Kassa geeft deze app vier-en-een-halve ster. Dit komt met name omdat de app adviserend is en niet bindend. Net als er aan het einde van de test elke keer naar voren komt, kan je als je niet zeker bent over de uitslag beter langs de huisarts gaan. Wij van Kassa benadrukken dan ook dat deze app vooral bedoeld is als een afspraak bij de huisarts te maken.

  AppStore

  Google Play

Gerelateerde artikelen