Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • StopHeling app: Voorkom dat je een gestolen product koopt

  App Reviews

  Stopheling_930x520

  Als je een gestolen product koopt, riskeer je een geldboete van 78.000 euro. Het kopen, bezitten of verkopen van gestolen artikelen en voertuigen wordt heling genoemd. Wakkeren signalen, zoals de prijs of de verkoper, jouw vermoeden aan dat je met heling te maken hebt en koop je het product toch? Dan ben je strafbaar.

  Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Politie ontwikkelden de StopHeling app, die het mogelijk maakt om te controleren of een product gestolen is. De internetredactie van Kassa testte de app.

  Functies: potentiele aankopen scannen en je eigendommen bijhouden
  StopHeling geeft je twee opties om een product te scannen: via een barcode of het serienummer. Auto’s, brom- en snorfietsen kunnen gescand worden met hun kentekenplaat. Behalve de mogelijkheid om gestolen spullen te traceren, kun je met de app ook een lijst van jouw eigendommen en hun serienummers opslaan. Je hebt voor een aangifte bij de politie dan meteen de juiste gegevens paraat, in het geval dat jouw eigen spullen worden gestolen.

  De app heeft hierbij helaas een bug, die het onmogelijk maakt om een afbeelding toe te voegen. Het toetsenbord verdwijnt niet als je een foto wilt kiezen (zie afbeelding 1).

        

  Afbeelding 1.Bug                                          Afbeelding 2. Scannen

  De scantest
  Voor een hoge waardering van de app moet StopHeling een product of voertuig snel en goed kunnen scannen.
  We testen het uit met de laptops die BNNVARA aan zijn medewerkers verstrekt. De app herkent meteen de barcode op de achterkant van de laptop en binnen een paar seconden geeft hij aan dat de laptop (gelukkig) niet is gestolen.

  We gaan ook de straat op om de scanfunctie op een aantal kentekenplaten te toetsen. StopHeling herkent de nummerborden snel en geeft aan dat deze niet in de databank te vinden zijn. De app werkt dus uitstekend, maar toch jammer dat we geen boeven op het spoor zijn gekomen.

  Nadeel: geen garantie en nachtfunctionaliteit
  De app helpt je om gestolen spullen te vinden, maar sluit niet uit dat een product of voertuig niet is gestolen. Veel mensen doen namelijk geen aangifte, waardoor niet alle gestolen spullen in de databank zijn opgenomen. Doe dus altijd aangifte en moedig ook anderen aan dit te doen.

  De scanfunctie werkt alleen in het donker als een auto bij een lichtbron staat, zoals een lantaarnpaal. De zaklampfunctie op een mobiel wordt namelijk uitgeschakeld zodra je de app opent, waardoor deze functie niet voor licht kan zorgen tijdens het scannen.

  Conclusie
  De app is simpel in gebruik en werkt goed. Maar als spullen niet zijn geregistreerd na diefstal, heeft de app geen meerwaarde.

  Laat bij een aankoop altijd je onderbuikgevoel spreken en volg het advies op van de politie: ‘Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dit meestal ook zo.’

   

  Download hier de app voor Android.

  Download hier de app voor iOS.

  Informatie van de politie over heling kun je hier vinden.

   

Gerelateerde artikelen