Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Houd inbrekers buiten: Organisatorische maatregelen

09-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inbraak.jpg
Sinds 2009 is er weer een lichte stijging te zien in het aantal inbraken in Nederland. Welke stappen moeten mensen ondernemen om een inbraak te voorkomen? Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kunt u uw woning of wooncomplex met behulp van deze checklist en organisatorische maatregelen veiliger maken:
- Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Let bij het aanschaffen van het hang- en sluitwerk op het logo van SKG. Het aantal sterren geeft een indicatie over de inbraakwerendheid. U kunt ook advies vragen bij een PKVW-erkend beveiligingsbedrijf. Meer informatie kunt u vinden bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen .
- Als u weggaat moet u niet vergeten om ramen en deuren altijd op slot te draaien.
- Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot.
- Het is niet verstandig om sleutels buiten te verstoppen voor medebewoners. De deurmat of bloempot zijn geen ‘geheime plaatsen’.
- Hang geen adreslabel aan uw sleutel.
- Zorg dat u geen grote hoeveelheden geld in huis heeft.
- Schaf een kluisje aan waarin u waardevolle papieren en sieraden kunt opbergen.
- Niet alleen uw medebewoners lezen uw afwezigheidsbriefje. Daarnaast kunnen inbrekers ook uw sociale media bekijken, dus het is niet aan te raden om daar te melden dat u niet thuis bent.
- Laat tijdens de vakantie of een lang weekend weg planten in de vensterbank staan, gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting en laat uw huis ‘bewoond’ achter. Ruim uw huis niet te netjes op.
- Zorg voor voldoende zicht en (buiten)verlichting. Paden en deuren die vanaf straat zichtbaar zijn, moeten zo verlicht zijn dat u en voorbijgangers snel onraad zien.
- Waardevolle spullen kunt u beter buiten het zicht van voorbijgangers neerzetten.
- Zet ladders en vuilcontainers weg. Zorg ervoor dat u opklimmen onmogelijk maakt.
- Voorzie uw waardevolle spullen van een merk of registreer de spullen, door bijvoorbeeld een foto te nemen. Het is ook mogelijk om deze tips op te hangen. U kunt de Veiligheidskaart hier bestellen. Wilt u bekijken hoe makkelijk inbrekers bij u binnenkomen als u geen voorzorgsmaatregelen neemt?  Klik hier . Wilt u graag weten of uw huis inbraakproof is? Doe dan hier de test . Kassa-online is ook met beveilingsexperts door een huis gelopen. Bekijk hier hoe zij dit huis zouden beveiligen. 
Wat te doen tijdens en na een inbraak?
Het kan voorkomen dat u in huis bent wanneer de inbraak plaatsvindt. Het CCV raadt dan aan om vooral niets te doen. Probeer de politie te bellen (112) en houdt u stil. Mocht u de inbreker zien, probeer dan een signalement te onthouden. Bekijk na de inbraak goed wat er precies is gestolen en laat dan bijvoorbeeld uw creditcard blokkeren wanneer deze gestolen is. En laat ook uw mobiele telefoon blokkeren. Laat de situatie zoveel mogelijk zoals u die aantrof, want de politie onderzoekt na uw melding uw woning. Bel uw verzekeraar om de schade en uw vermissingen door te geven. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!