Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat is de meest toegankelijke gemeente van Nederland?

03-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Meest toegankelijke gemeente 2018
Nederland telt een paar miljoen mensen die leven met een beperking. Je zou denken dat onze maatschappij dan wel is aangepast op mensen die blind of doof zijn, in een rolstoel zitten of een andere handicap hebben, maar is dat wel zo? Is een initiatief van Ongehinderd en de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd zijn daarom op zoek gegaan naar de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.
Toegankelijkheid in Nederland
Juryvoorzitter van deze verkiezing is Otwin van Dijk , burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek en zelf rolstoelgebruiker. “Eigenlijk is het niet zo best gesteld met de toegankelijkheid in Nederland. We denken misschien van wel, maar dat is lang niet overal het geval. Als je kijkt naar de Verenigde Staten, Engeland en de Scandinavische landen… die doen het echt veel beter.”
Van Dijk heeft zich in de Tweede Kamer als Kamerlid jarenlang ingezet voor de toegankelijkheid van Nederland. “Dat Nederland pas in 2016 het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking heeft geratificeerd vind ik een schande. Het heeft te maken met onze kruideniersmentaliteit. We kijken eerst: is het wel nodig? En wat gaat het ons kosten?”
Van Dijk is blij dat onze handtekening er inmiddels onder staat en hoopt dat minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder meer wetgeving gaat aanscherpen en zijn collega-ministers gaat aansturen om Nederland toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.
Top 5
De afgelopen maanden hebben veel mensen via een online vragenlijst de toegankelijkheid van hun gemeente beoordeeld . De gemeentes die als beste uit de bus zijn gekomen zijn Ermelo (Gelderland), Goes (Zeeland), Hardenberg (Overijssel), Katwijk (Zuid-Holland) en Zwolle (Overijssel).
Deze vijf gemeentes zijn onder de loep genomen in een verdiepend onderzoek, dat door minister De Jonge is gefinancierd. Donderdag 1 maart is de jury , onder leiding van Otwin van Dijk, bij elkaar gekomen om een winnaar aan te wijzen.
Winnaar
En de winnaar is… de gemeente Hardenberg! In haar rapport bewondert de jury de durf die wordt getoond. “In Hardenberg deinst men er niet voor terug om tegendraads te denken, de regels aan de kant te schuiven.” De ‘gewoon doen-houding’ wordt zeer gewaardeerd door de jury.
Inclusie is een prioriteit in Hardenberg, geen bijzaak. Maar liefst 40 procent van de woningen is geschikt voor levensloop bestendig leven. “Het verdiepend onderzoek wees tenslotte uit dat Hardenberg ook het hoogst scoorde op fysieke toegankelijkheid.” Het volledige juryrapport is HIER te lezen.
In de studio van Kassa ontvangt burgemeester Peter Snijders uit handen van minister De Jonge de prijs: een bord met de tekst ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’ dat kan worden opgehangen onder het welkomstbord van de gemeente.
Laatste plaats
Gemeentes met minimaal tien beoordelingen zijn opgenomen in de ranglijst. In totaal zijn dit 84 gemeentes. De gemeente die onderaan is geëindigd, is de gemeente Almelo (Overijssel). Wethouder Irene ten Seldam: “Op zich is dat natuurlijk jammer, maar aan de andere kant biedt dat ook weer veel mogelijkheden voor verbetering.”
Ook de gemeentes Heerlen (Limburg), Zaanstad (Noord-Holland) en Enschede (Overijssel) zijn in de onderste regionen beland.
De grote steden Den Haag (plaats 40) en Rotterdam (plaats 43) eindigen in de middenmoot, terwijl Utrecht (plaats 69) en Amsterdam (plaats 80) het een stuk minder goed doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!