Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Risico’s suiker na betaling voedingsindustrie verdoezeld

  ConsumentenWeetjes

  suiker-930x520

  In de jaren 60 betaalde de suikerindustrie wetenschappers om de risico’s van suiker eten te verbloemen. Dit blijkt uit een recent archiefonderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Californië.

  50.000 dollar
  De suikerindustrie betaalde drie Harvard-wetenschappers omgerekend 50.000 dollar om in het ‘onafhankelijke’ wetenschappelijke onderzoek te vermelden dat  verzadigde vetten en cholesterol de grote boosdoeners zijn van hart- en vaatziekten. Ook werd deze wetenschappers, in ruil voor de dollars, opgedragen om het risico van suiker te bagatelliseren.

  Beïnvloed
  De Harvard-wetenschappers werden op verschillende vlakken door de suikerlobby beïnvloed. Zo werden zij door deze industrie van achtergrondmateriaal voorzien en zag de suikerindustrie de studie in voordat deze werd gepubliceerd. Het is niet duidelijk of zij ook bepaalde wat de wetenschappers uit het onderzoek concludeerden.  

  Coca Cola
  Andere voedingswetenschappers waarschuwen dat gemanipuleerde onderzoeken door de voedingsindustrie ook nu nog bestaan. Zo zou Coca Cola miljoenen betalen aan onderzoekers om de rol die frisdrank speelt bij obesitas te verbloemen. Deze wetenschappers zouden door de frisdrankfabrikant worden opgedragen om de oorzaak van obesitas toe te schrijven aan de mate van beweging.   

  Lees het archiefonderzoek hier

  Bron: Studie Harvard Universiteit/ Volkskrant

   

   

   

Gerelateerde artikelen