Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

7 tips om malafide webshops te herkennen

23-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8653 keer bekeken
  •  
laptop online webshop internet 930 520
Het is een groeiend probleem: malafide webshops. Nep-webwinkels die doen alsof ze producten verkopen, maar je krijgt je bestelling niet geleverd en je geld ben je kwijt. Wapen jezelf en check een online winkel op de volgende 7 punten.
1. Controleer de verkopersgegevens 
Je kunt controleren of er meldingen over de (ver)koper zijn gedaan,  via de site van de politie . Dit kan aan de hand van een rekeningnummer, een e-mailadres, een telefoonnummer of de URL van een webwinkel.
De politie waarschuwt wel; als je zoekactie naar mogelijke meldingen over de (ver)koper niets oplevert, wil dit  NIET  zeggen dat je geen enkel risico loopt bij een verdere transactie. Het betekent alleen dat er geen meldingen zijn gemaakt.
2. Reeds bekende malafide handelspartijen
Ook vind je door  hier te klikken   een lijst van de politie met alle handelspartijen die al als malafide bekend staan bij de politie. Op deze pagina vindt je rekeningnummers, mailadressen, websites (url's) en rekeningnummers van deze handelaren.
3. Keurmerken
De meeste betrouwbare webshops hebben zogeheten keurmerken, die aangeven dat ze als erkende webshop opereren. Maar let op, internetcriminelen gebruiken deze keurmerken ook als afbeelding op hun webshop. Controleer op de website van het keurmerk of de webshop ook daadwerkelijk dit keurmerk heeft verkregen.  Denk aan bijvoorbeeld Thuiswinkel of Webwinkelkeur. 
4. Recensies zoeken via een zoekmachine
Wanneer je de naam van een webshop opzoekt via een zoekmachine zoals Google, kunnen er veel resultaten naar voren komen, waaronder reviews van andere consumenten. Als deze reviews negatieve dingen te zeggen hebben over de webshop, dan heb je een goede indicatie. 
Een andere handige plek om te zoeken is  opgeletopinternet.nl . Op dit forum staat een verzameling van onbetrouwbare webshops en klachten van klanten. Let wel op: het forum is niet meer actief en wordt dus niet meer bijgewerkt. Wel kun je er informatie teruglezen.
5. Geloofwaardigheid aanbiedingen
Als de aanbieding te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Ook is het ongeloofwaardig als een product nergens anders te krijgen is. Check dit dus altijd.
6. Voer controles uit 
Om te kijken of een webshop betrouwbaar is, zijn er een aantal dingen die je ook altijd moet controleren. Bijvoorbeeld hoe lang een webshop al actief is, dit kun je checken via   www.sidn.nl . Als een grote website pas een paar dagen actief is, kan je ervan uit gaan dat deze niet officieel is. 
Ook taalgebruik en contactgegevens zijn handig om te checken. Zo zijn mensen met veel verstand van computers niet altijd goed met taal. Als een webshop alleen een e-mailadres online heeft staan, is dit niet betrouwbaar. Zoek ook naar een bijvoorbeeld een adres, en zoek die op. 
7.   Beveiligde websites
Het gebruik van iDeal is geen waarborg dat de website betrouwbaar is. Iedereen kan deze betaalmogelijkheid aanvragen en gebruiken. Let hierbij wel op dat de website beveiligd is. Dit is eenvoudig te zien door het groene slotje voor de URL van de pagina. 
2544539134

Kijktip: 6 tips om een nep-webwinkel te herkennen

Bron: Politie.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!