Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koortslip? Dit kun je doen!

31-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6863 keer bekeken
  •  
Lippen balsem koortslip
De één heeft het nooit, de ander is om de zoveel tijd aan de beurt. Herpes labialis, beter bekend als de koortslip, is een veelvoorkomende besmettelijke aandoening. Het wordt veroorzaakt door een virus en is van mens op mens overdraagbaar. De meeste mensen krijgen het herpesvirus als kleuter en als je het eenmaal hebt, dan blijft het voor altijd in het lichaam. De koortslip kan dus regelmatig terugkeren.

Hoe krijg je een koortslip?

Een koortslip is heel besmettelijk, vooral als je blaasjes krijgt en die blaasjes opengaan. Als je een korstje hebt is het gelukkig al minder besmettelijk. Het virus kan gemakkelijk overgedragen worden door knuffelen, zoenen of handen schudden. Via voorwerpen kan het ook overgedragen worden, denk dan aan kopjes, bestek, tandenborstel, handdoek en lippenbalsem.

Hoe herken je een koortslip?

Een koortslip wordt gekenmerkt door een rood plekje met blaasjes. Die blaasjes zijn gevuld met vocht en het plekje kan tintelen, jeuken, branden of pijn doen. Veel mensen ervaren eerst een tintelend of branderig gevoel voordat ze blaasjes krijgen. De blaasjes worden na twee dagen korstjes en het plekje gaat meestal binnen tien dagen weg. De blaasjes komen overigens niet alleen op de lip voor; je kunt het ook op je kin, neus en ooglid krijgen. De meest mensen krijgen het herpesvirus al als kleuter.

Hoe gevaarlijk is een koortslip?

Een koortslip kan niet zo heel veel kwaad, maar een infectie kan wel zorgen voor ernstige klachten bij pasgeboren baby’s, mensen met een verminderd afweersysteem en mensen met uitgebreid eczeem. Vooral voor pasgeboren baby’s is het oppassen geblazen; zij kunnen een ontsteking in de hersenen krijgen en de baby kan daaraan overlijden. Gelukkig hebben de meeste moeders weleens een herpesinfectie gehad. Zij geven tijdens de zwangerschap beschermende antistoffen aan de baby mee.

Hoe voorkom je een koortslip?

Zoals je inmiddels weet is een koortslip ontzettend besmettelijk. Het is dan ook belangrijk om de koortslip niet aan te raken. Was je handen met water en zeep en droog je handen goed af. Gebruik spullen die anderen niet gebruiken, zoals een handdoek en tandenborstel. En voor de echte zoeners en knuffelaars onder ons; we raden het je af. Verder moet je kopjes, glazen en bestek goed schoonmaken en niet door anderen laten gebruiken. Krab de korstjes niet open, want de kans op een litteken is dan groter.
Bescherm de lippen zoveel mogelijk door ze vettig te houden. Laat ze dan ook niet uitdrogen. Je kunt bijvoorbeeld lippenbalsem gebruiken, maar let op: gooi 'm daarna weg, anders heb je zo weer een koortslip. Voor in de zon is een lippenbalsem met UV-filter aan te raden.

Wat kun je doen als je een koortslip hebt?

Er is geen behandeling nodig voor een koortslip omdat de koortslip vanzelf overgaat. Als je toch veel last hebt, dan zijn er diverse producten verkrijgbaar bij de apotheek of drogisterij. De werking van dergelijke middeltjes is echter beperkt.
Bron: RIVM, Thuisarts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!