Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stress te lijf met voedingssupplementen

05-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11267 keer bekeken
  •  
930 x 520 voedingssupplementen
Iedereen kent het fenomeen stress. Je hebt een belangrijke sollicitatie en op het station aangekomen rijdt de trein niet. Er valt een rekening op de mat die echt even niet uitkomt. Naast een veeleisende baan heb je ook nog de zorg voor je zieke schoonmoeder. Help!

Alarmsysteem uit de oertijd

Ondanks dat stress vooral een mentale aangelegenheid is, spelen voedingsstoffen een grote rol in het gezond houden van lichaam en geest. Bepaalde supplementen kunnen dan ook een goede ondersteuning bieden bij stress. Onderaan dit artikel lees je welke dit zijn. Om te begrijpen hoe deze voedingssupplementen hun werk doen is het belangrijk te weten wat er gebeurt in je lichaam tijdens een stressvolle situatie. Dus eerst een uitleg over ons oeroude alarmsysteem.

Goede en slechte stress

Om maar met de deur in huis te vallen. Er bestaat goede én slechte stress. De spanning die je voelt vlak voor een examen of sollicitatiegesprek kan je net dat duwtje geven om het beste van jezelf te laten zien. Langdurige stress heeft echter een nadelige invloed op je gezondheid en wordt in verband gebracht met chronische ziekten als aderverkalking, beroertes en depressie. 

Fight or flight

Wat gebeurt er nu eigenlijk bij stress? Stel je voor: tijdens een wandeling kom je ineens oog in oog te staan met een beer. Het beest ziet er hongerig uit. Je gooit je knapzak in zijn richting en zet het op een lopen. Op het moment dat je het wilde dier in het oog krijgt zet je lichaam twee systemen in werking: het sympathisch zenuwstelsel en de hypothalamus.
Het eerste systeem zorgt voor de zogenaamde vecht of vluchtreactie. De spieren spannen zich aan, de hartslag schiet omhoog, pupillen verwijden, kortom je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten.
De hypothalamus is een klein gedeelte van de hersenen. Dit tweede systeem zorgt na een schrikreactie dat het razendsnel signalen naar de hypofyse en naar de bijnieren stuurt. De bijnieren maken op hun beurt adrenaline en cortisol aan. Deze stresshormonen geven de stofwisseling een zetje en ze laten de bloedsuikerspiegel stijgen. Dit alles om je lichaam in opperste staat van paraatheid te brengen. 

Chronische stress

Beide systemen kunnen in het geval van de hongerige beer het verschil maken tussen leven en dood. Nu is de kans dat we in onze maatschappij een beer tegenkomen bijzonder klein. Helaas voor ons maakt het bewustzijn geen onderscheid tussen acuut gevaar of problemen van psychische aard. We malen en piekeren wat af. Over de hypotheek, de zorg voor bejaarde ouders of als we te maken krijgen met werkloosheid.
Wanneer we voor lange tijd blootstaan aan stress zullen de twee stresssystemen uitgeput raken. De eerste symptomen zijn onder andere: vermoeidheid, slaapproblemen, een opgejaagd gevoel en je hebt nergens meer zin in. 

Supplementen

Om te voorkomen dat je opgebrand raakt in tijden van stress, kunnen supplementen tijdelijk ondersteuning bieden. De vitaminen en kruiden die in dit artikel genoemd worden zijn allen wetenschappelijk onderbouwd. Kom je er zelf niet uit of wordt de stress je teveel, vraag dan advies aan je huisarts of een gezondheidsspecialist. 

Vitamine B

Bij het activeren van de twee stresssystemen zijn verschillende vitaminen gemoeid. De aanmaak van adrenaline vereist bijvoorbeeld de aanwezigheid van vitamine B5. Iemand die constant stress ervaart heeft dan ook een hogere behoefte aan vitamine B.  Volgens dit onderzoek blijkt dat een multivitamine met een hogere concentratie aan vitamine B bijdraagt aan het verminderen van stressgevoelens. Een multivitamine zorgt ervoor dat je eventuele andere tekorten ook aanvult.

Magnesium

Langdurige stress maakt je een grootverbruiker van magnesium. Een tekort aan dit mineraal wordt in verband gebracht met rusteloosheid, nervositeit, spierkrampen en spanningshoofdpijn. Bovendien bevordert magnesium een gezonde nachtrust. De studie bekijk je via deze link.

Ashwagandha

Het Indiase kruid Ashwagandha of Withania somnifera is een goed onderzocht supplement in relatie tot stress. Binnen de Ayurveda (Indiase geneeskunde) wordt de plant al zo’n 4000 jaar gebruikt. Het kruid reguleert het tweede stresssysteem: de hypothalamus en kan het cortisolniveau dempen. Laat je adviseren door een gezondheidsspecialist over de juiste dosering.
Uiteraard zijn alleen supplementen niet genoeg om de stress de baas te worden. Probeer inzicht te krijgen in de oorzaak van de stress en ga daarmee aan de slag. Mediteren en het beoefenen van yoga of Tai Chi helpen je ook ontspannen. Is mediteren niet echt jouw ding, een wandeling in de natuur doet ook wonderen. Bronnen: orthokennis / sohf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!