Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • ‘Help, ik wil mijn smartphone NU’ – verslavingsdeskundige Rob geeft een steuntje in de rug

  De maand van - zonder smartphone

  Rob de maand van

  Twee weken geleden verving ik mijn smartphone voor een oude Nokia (met snake). Hier lees je dat het verlangen naar mijn smartphone deze week wel erg toeneemt. ‘Waarom doe ik dit eigenlijk’, vraag ik me af. Ik heb een beetje hulp nodig en spreek met verslavingsdeskundige Rob Meeuwsen van Tactus Verslavingszorg.

  Rob, waarom wil ik stoppen met de uitdaging? Ik begon zo goed!
  Je mist de dopamine-boost door je smartphone. Bij elke berichtje werd er een beetje dopamine afgegeven door je hersenen, waar je blij van werd. Vorige week was de uitdaging nog nieuw, nu krijg je door dat je die grote hoeveelheid fijne stof mist en nog weken gaat missen.

  Maar alles is stom deze week.
  Je reageert je af op mensen of andere factoren die jouw dopaminebron hebben afgenomen. Daarom heb je gedachten als: ‘Wie heeft dit bedacht, dit slaat nergens op’ of ‘Wat een onzin eigenlijk, ik ben helemaal niet verslaafd.’ Deze gedachten sporen je aan om weer toe te geven aan je smartphonegebruik. Het zijn indicatoren die horen bij verslavingsgedrag. Niet aan toegeven dus.

  Makkelijker gezegd, dan gedaan.
  Als je jaren gewend bent geweest om je smartphone te gebruiken, ben je niet plotsklaps na twee weken afgekickt.

  Waarom pak ik steeds mijn Nokia, ook als ik weet dat ik geen nieuwe berichtjes heb?
  Je hersenen zijn gewend om dopamine te krijgen van het pakken van je telefoon. Ook als je geen berichtje hebt, word je nog steeds een beetje beloond. Dit heet drooggebruiken.

  Ik ben geestelijk afhankelijk van mijn telefoon dus. Heb je tips om sneller af te kicken?
  Het is beter om even helemaal geen telefoon te gebruiken. Dan kun je ook niet gedeeltelijk beloond worden, als je je Nokia pakt. Als je dat te drastisch vindt, kun je ook je telefoongebruik opdelen door bijvoorbeeld drie keer per dag je telefoon aan te zetten. Je kickt dan sneller af, maar je hebt ook niet meer de mogelijkheid om continu dopamine te krijgen. Dit is wel moelijker om vol te houden.

  Drink ik nu veel thee omdat ik mijn smartphone niet meer kan vasthouden?
  Misschien drink je nu veel thee omdat je iets in je handen wilt hebben óf omdat het kouder wordt. Het kan ook zijn dat je jouw smartphoneverslaving nu hebt vervangen voor een theeverslaving.

  Ow, nee…
  Dit is niet erg, en kan er juist voor zorgen dat je de uitdaging makkelijker volhoudt. Vooral als je zelf bedacht hebt wat een vervanging zou kunnen zijn. Zorg wel voor een goed alternatief. Dus begin niet ineens met roken.

  Rob, bedankt voor je tips. Ik zet nog even een kopje thee.
  Succes, rooibosthee is lekker!

Gerelateerde artikelen