Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Spelregels en dagboekje

  De maand van - zonder toegevoegde suikers

  De maand van website

  Vandaag is het 1 november en dat betekent: geen toegevoegde suikers meer! En dát is ontzettend lastig.

  Om jullie zo goed mogelijk te helpen, hebben we samen met het Voedingscentrum spelregels opgesteld. Hieronder vind je de belangrijkste punten. De volledige en gedetailleerde spelregels kun je hier downloaden: Ook hebben we een dagboekje gemaakt, waarin je alles kunt bijhouden! Deze kun je hier downloaden.

  ***********************

  1. Géén toegevoegde suikers
  Toegevoegde suikers zijn alle suikers die uit een product zijn gehaald en voor het maken van een ander product zijn gebruikt. Bijvoorbeeld: kristalsuiker uit suikerbieten die wordt gebruik om snoep te maken.

  Ook suikers in groentesap, vruchtensap, -siroop en –concentraat zijn toegevoegde suikers, omdat de suikers niet meer in de oorspronkelijke vorm van het fruit of de groente zitten. (Vezels ontbreken bijvoorbeeld)

  2. Waar zitten toegevoegde suikers in?
  Je kunt toegevoegde suikers in allerlei producten vinden,zoals: groente of bonen in blik of pot, appelmoes, noten (gesuikerde pinda’s), yoghurtdrank, sojadrank, pudding, vla, yoghurt, en nog véél meer. Bekijk de spelregels voor alle producten.

  3. Hoe herken je toegevoegde suikers?
  Op elke verpakking staat een ingrediëntenlijst. Soms staat suiker onder een andere naam. Bekijk de spelregels voor deze namen.

  4. Wat mag wel?
  Onbewerkt fruit mag wél (met mate), maar ook peulvruchten, vis, muesli, havermout, zilvervliesrijst en veel meer. (Zie spelregels voor meer.)

  Misschien een lastige, maar: geen alcohol!

  ***********************

  Je kunt je ook aanmelden bij onze Facebookgroep. Consumenten kunnen elkaar daar helpen met ervaringen, tips en recepten. De groep kun je hier vinden. En je kunt ons natuurlijk volgen op Twitter!

  Wij wensen jullie ontzettend veel succes!

Gerelateerde artikelen