Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Deze computerprogramma’s zijn onveilig

  Dossier: Cybersecurity

  Cyber security onveilige programma's 930 520

  Uit onderzoek van Avast 2017, specialist in beveiligingssoftware, bleek dat nog miljoenen mensen verouderde en niet langer ondersteunde software gebruiken. Deze programma’s worden niet meer voorzien van (beveiligings)updates en kunnen een groot veiligheidsrisico vormen. Wij zetten voor je op een rij welke programma’s je echt niet meer moet gebruiken.

  Waarom niet meer gebruiken?

  Allereerst, waarom is het dringend aan te raden om te stoppen met verouderde programma’s? Cybercriminelen gaan gericht op zoek naar de zwaktes in de software. Doel is om bij jouw computerbestanden te komen, of om je computer over te nemen. Overgenomen computers kunnen ze gebruiken om grote instanties, zoals banken of de overheid, aan te vallen, zonder dat de eigenaar van de computer dit hoeft te weten.

  Geen updates voor oude programma’s

  Beveiligingsupdates, je ziet ze vaak genoeg voorbijkomen, zorgen dat kwetsbare plekken in software verholpen worden. Het is daarom heel belangrijk om software regelmatig te updaten. Wordt een programma niet meer ondersteund en maakt het gebruik van je internetverbinding? Dan kun je hem beter deïnstalleren en snel uitkijken naar iets nieuws.

  Deze computerprogramma’s zijn uit de tijd

  Windows XP
  Microsoft heeft sinds 8 april 2014 de ondersteuning voor Windows XP beëindigd. Dit betekent dat Microsoft geen technische ondersteuning of beveiligingsupdates meer doet. Het advies is om te upgraden, naar bijvoorbeeld Windows 10 (lees de vereisten voor je computer). Is je pc verouderd, dan wordt het tijd voor een nieuwe, of tweedehands exemplaar, waarop de nieuwe software past.

  Windows Vista
  Vanaf 11 april 2017 krijgt Windows Vista geen ondersteuning meer. De software krijgt geen nieuwe beveiligingsupdates of technische ondersteuning. Daarnaast wordt Internet Explorer 9 niet ondersteund. De combinatie van Vista en Internet Explorer 9 kan dus zelfs extra gevaarlijk zijn. Als je Windows Vista gebruikt wordt ook aangeraden om te upgraden naar bijvoorbeeld Windows 10.

  Windows Essentials & Live mail
  De ondersteuning voor Windows Essentials is vanaf 10 januari 2017 gestopt. Windows Essentials 2012 bestond uit Windows Movie Maker, Windows Photo Gallery, Windows Live Writer, Windows Live Mail, Windows Live Family Safety en de OneDrive bureaublad-app voor Windows. Mailen vanuit Windows Live Mail kan nog wel, maar is af te raden omdat het onveilig is vanwege de gestaakte ondersteuning. De Consumentenbond bespreekt hier de alternatieven.

  Microsoft Office 2007
  Voor Microsoft Office geldt dat er geen technische ondersteuning of beveiligingsupdates meer worden gedaan sinds oktober 2017. Microsoft raadt aan te migreren naar Office 365 of Office 2016.

  Apple Quicktime Player 7
  Quicktime Player 7 wordt niet langer door Apple ondersteund. Dit programma zorgt er onder andere voor dat video’s op je computer of in je browser kunnen worden weergegeven. Apple raadt aan om te updaten naar QuickTime Player 10.

  Java Runtime Environment
  Java is een programmeertaal waarin sommige programma’s zijn geschreven. Java Runtime Environment (JRE) is software waarmee dit soort programma’s op je computer kunnen werken. De software is steeds minder vaak echt nodig, maar wordt nog wel heel veel gebruikt. Daarnaast is het een populair doelwit van cybercriminelen. Die gebruiken het onder andere als ingang om computers over te nemen.

  Microsoft Silverlight
  Ook dit programma van Microsoft heeft meer dan eens veiligheidsproblemen gehad. Silverlight werd een aantal jaren geleden vooral gebruikt om video’s te kijken op Netflix. Inmiddels is dit al lang overgegaan op HTML5, dus Silverlight kan je verwijderen.

  Programma’s waarvan de ondersteuning in de nabije toekomst wordt beëindigd 

  Windows 7
  Vanaf 2020 wordt de ondersteuning van Windows 7 beëindigd. Microsoft biedt vanaf dan alleen nog betaalde beveiligingsupdates. De zogeheten Windows 7 Extended Security Updates (ESU) worden per apparaat aangeboden en zullen ieder jaar duurder worden.

  Adobe Flash
  Vanaf eind 2020 beëindigt Adobe de browser plug-in Flash. Een browser plug-in is een programma dat ervoor zorgt dat je browser bepaalde functies, zoals het afspelen van een video, ondersteunt. Flash is een geliefd doelwit van cybercriminelen. Veel browsers hebben het programma al geblokkeerd.

  Gebruik een virusscanner en firewall

  Veel verouderde programma’s worden nog volop aangeboden op het internet. Het kan ook zo zijn dat als je een van deze programma's deïnstalleert andere functies niet zo goed meer werken. Als je er toch voor kiest om dit soort programma’s te blijven gebruiken is het extra belangrijk om een virusscanner en firewall te gebruiken. Het is sowieso verstandig om dit te doen.

  Weest bewust van de software op je pc

  Installeer alleen programma’s die je echt nodig hebt en wilt gebruiken. Download alleen software van de bron en niet via linkjes of pop-ups. Wees je ervan bewust dat cybercriminelen gebruik kunnen en zullen maken van gaten in software. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: controleer regelmatig op updates en voer ze ook uit.

  Bronnen: ECP / Microsoft / Apple / Security.nl/ AVAST / NCSC / Consumentenbond