Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Hoe wordt drinkwater gemaakt?

  Dossier: Duurzaamheid

  kraan 930

  Je draait de kraan open en er komt drinkwater uit. We zijn dit zo gewend in Nederland dat we er zelden bij stil staan wat er allemaal aan voorafgaat. Kassa bracht een bezoek aan Zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek om te kijken hoe drinkwater gemaakt wordt.

  Oasen is een zogenaamd grondwaterbedrijf zonder winstoogmerk. Het water dat het bedrijf oppompt is een combinatie van oppervlaktewater en regenwater dat diep de grond in is gezakt. Door natuurlijke filtering is het water al vrij schoon als het bij Oasen binnenkomt. Toch moet het water nog verschillende stappen van filtering doorlopen voordat het veilig te drinken is.

  Zuiveringsstappen

  Voordat grondwater dat geschikt is om te drinken uit de kraan stroomt, heeft het verschillende zuiveringsstappen doorlopen. Walter van der Meer, directeur Oasen en deeltijdhoogleraar bij de Universiteit Twente waar hij onder andere onderzoek doet naar waterzuivering, legt uit hoe de waterzuivering bij Oasen in zijn werk gaat:

  ‘’De bron van het drinkwater van Oasen is veelal de rivier de Lek. De eerste zuiveringsstap wordt dan ook gedaan door de natuur. Doordat het water door verschillende grondlagen stroomt wordt het op natuurlijk wijze gezuiverd. Nadat het water is opgepompt wordt het belucht. Hiermee wordt er zuurstof aan het water toegevoegd. De volgende stap is zandfiltratie. Het water stroomt verticaal door een zandlaag. In het zand blijven vervuilde deeltjes achter. Vervolgens wordt het water onthard. Een teveel aan kalk wordt uit het water gehaald zodat de consument zijn waterkoker niet zo vaak hoeft te ontkalken.’’

  Na bovenstaande heb je al behoorlijk schoon water. Toch zijn er nog enkele stappen nodig voordat dit ‘drinkwater’ mag heten.

  Bekijk hieronder de video waarin wordt uitgelegd welke stappen er nodig zijn voordat grondwater drinkwater genoemd mag worden. Artikel gaat verder onder de video.

  ‘’Het ontkalkte water stroomt vervolgens door een filter waar het verder gezuiverd wordt met behulp van actieve kool. Het speciaal behandelde koolstof absorbeert verontreinigde stoffen. Als laatste filtratiestap stroomt het water door een filter waar het behandeld wordt met UV-licht. Het ultraviolette licht doodt de eventuele bacteriën en virussen die na de voorgaande stappen nog niet verwijderd zijn.’’

  Fris water uit de kraan

  Het schone drinkwater wordt opgeslagen in zogenaamde reinwatertanks. Van hieruit wordt het drinkwater het leidingnet ingepompt waarna het bij consumenten uit de kraan stroomt.

  Toch kalk?

  Zit er toch kalk in de waterkoker? Bekijk dan deze tip van Zamarra! → Zó verwijder je kalk uit je waterkoker.

   

Gerelateerde artikelen