Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Deurwaarder houdt zich niet aan de wet'

01-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Geld inkomen 930x520
Deurwaarders stellen de beslagvrije voet stelselmatig te laag vast en corrigeren deze vaak niet met terugwerkende kracht. Dit zijn twee punten uit het nieuwe  rapport  van de Ombudsman Alex Brenninkmijer. Hij spreekt de deurwaarders er op aan op hun gedrag, "U bent er niet alleen voor de opdrachtgever, u moet er ook zijn voor de beslagene." 
Beslag op je inkomen 
Gerechtsdeurwaarders vervullen een hoofdrol bij het innen van schulden, zowel voor civiele schuldeisers als voor de overheid. Jaarlijks leggen zij zo'n 400.000 maal beslag op inkomsten zoals loon of uitkering. Als je je  schulden  niet betaalt, dan kan de schuldeiser uiteindelijk, na een gerechtelijke uitspraak, een deurwaarder inschakelen om beslag te laten leggen op je inkomen. Dat betekent dat een deel van je inkomen niet bij jou, maar bij de schuldeiser terecht komt. Met grote gevolgen voor de mensen met schulden, zeker als meerdere deurwaarders tegelijk beslag leggen. Gerechtsdeurwaarders innen in opdracht schulden voor de schuldeiser. Daarnaast vertegenwoordigen zij als bijzonder justitieel ambtenaar de overheid en hebben zij exclusieve bevoegdheden. Hierbij moeten ze de belangen van zowel de schuldeiser als  schuldenaar in het oog te houden. Dikwijls gebeurd dit niet en dient de deurwaarder alleen de belangen van de schuldeiser, de schuldenaar wordt dan onder druk gezet om te betalen ook al die geen geld meer heeft. 
Beslagvrije voet
Om te voorkomen dat mensen met schulden nog verder in de problemen komen, heeft de overheid een  'beslagvrije voet' ingesteld. Dat is het bedrag dat iemand minimaal moet overhouden als er beslag op het inkomen wordt gelegd. De rekensom is dat je 90% over mag houden van de bijstandsnorm plus nog een soort opslag voor woon- en zorglasten. 
Vaak mis
Ondanks die wettelijke beslagvrije voet gaat het toch vaak mis. Niet alleen doordat verschillende deurwaarders tegelijk beslag leggen zonder rekening met de beslagvrije voet te houden. Ook omdat de deurwaarders de beslagvrije voet niet of verkeerd  berekenen . In 2012 en 2013 heeft de Nationale Ombudsman een toenemend aantal klachten ontvangen over deurwaarders. Ongeveer drie van de vier klachten gaan over de beslagvrije voet. Dit was een aanleiding voor de Ombudsman om te kijken naar de verantwoordelijkheid en informatie verschaffing van deurwaarders naar schuldenaars toe. 
Beslagvrije voet ter discussie
In een persbericht laat de  Koninklijke Beroepsorganisaties van Gerechtsdeurwaarders  (KBvG) weten, dat de beslagvrije voet steeds vaker ter discussie staat en op meerdere punten tekort schiet. Hierdoor zijn schuldenaren niet altijd verzekert van een bestaansminimum. 
Volgens de KBvG is er sinds mei van dit jaar een onderzoek gaande, naar de mogelijkheden voor het eenvoudiger berekenen van de beslagvrije voet.
Tips voor mensen met schulden zijn  hier  te vinden. Ook voor deurwaarders zijn er tips opgesteld. Die zijn  hier  te lezen.
Fragment
Bekijk hier het fragment uit de uitzending
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!