Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Goed verzekerd genieten van de zon in uw eigen tuin

  Dossier: Verzekeren

  tuinmeubels-tuin.jpg

  Lekker onbezorgd in de tuin van het zonnetje genieten. Het kan weer! De eerste warme lentedagen zijn immers alweer een feit. Maar u geniet natuurlijk pas echt onbezorgd als u zeker weet dat de spullen in uw tuin goed verzekerd zijn.

  Inboedelverzekering vergoedt tuinmeubilair
  In de meeste gevallen dekt de inboedelverzekering ook gewoon spullen in uw tuin. Ook uw tuinmeubels zijn dus verzekerd tegen bijvoorbeeld brand en diefstal.

  Let op: De meeste inboedelverzekeringen vergoeden standaard geen schades die zijn ontstaan door uw eigen schuld. Heeft u een all risk verzekering, dan is de dekking meestal wat uitgebreider en wordt bijvoorbeeld ook brandschade doordat u zelf onhandig bent geweest met barbecueën vergoed.

  Schade door slecht weer is niet verzekerd
  Schade die het gevolg is van weersomstandigheden, zoals schade door hagel, storm of bliksem wordt niet altijd vergoed. De meeste verzekeraars sluiten spullen in uw tuin uit van deze dekkingen. Verwacht u dus slecht weer, haal dan de tuinmeubels naar binnen of zet ze bijvoorbeeld tijdelijk in de schuur of garage.

  Inboedelverzekering afsluiten? Denk ook aan de tuinmeubels!
  Omdat uw tuinmeubels onder de inboedelverzekering vallen, moet u de waarde hiervan dus ook meetellen bij het verzekerde bedrag als u een inboedelverzekering afsluit. Koopt u pas na afsluiten dure tuinmeubels of andere kostbare zaken voor in de tuin? Geef dit dan door aan de inboedelverzekeraar.

  Schade aan de tuin zelf valt onder de opstalverzekering
  Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de tuin zelf beschadigd raakt. Dit valt weer onder de dekking van de opstalverzekering. Net als de spullen die vast in uw tuin staan of hangen. Denk aan een vaste buitenkuiken of barbecue. Heeft u de inboedel- en opstalverzekering bij verschillende verzekeraar afgesloten, dan moet u zelf in de voorwaarden even uitzoeken welke zaken u kunt claimen bij de inboedelverzekering en welke bij de opstalverzekering.

  Tip! Veel mensen kiezen ervoor hun inboedel- en opstalverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. U hoeft dan zelf niet uit te zoeken welke schade onder welke soort verzekering valt. U dient gewoon uw schadeformulier in bij de verzekeraar en die bepaalt vervolgens welke verzekeraar wat vergoedt. Controleer wel altijd of dit ook qua premie voordeliger is dan beide verzekeringen bij aparte verzekeringen afsluiten. Dit is namelijk niet altijd het geval.

  Even Apeldoorn bellen bij schade aan de tuin? Alleen met aparte tuinverzekering!
  Heeft u een inboedelverzekering bij verzekeraar Centraal Beheer? Dan vallen spullen in uw tuin echter niet standaard onder de inboedelverzekering. Schade aan spullen op een balkon of dakterras valt wel onder de standaarddekking van de inboedelverzekering, voor de tuin moet u een aparte verzekering afsluiten. Hier staat dan wel tegenover dat uw tuinmeubels met deze verzekering ook zijn verzekerd tegen ‘weerschades’, zoals hagel- en stormschade (bij windkracht 7 of meer). Daarnaast vergoedt deze verzekering ook schade aan de tuin zelf. U moet er dus wel even aan denken om de aparte tuinverzekering af te sluiten, maar dan bent u ook met ‘één telefoontje naar Apeldoorn’ klaar als u schade heeft aan uw tuin en de inboedel van uw tuin.

  Amanda Bulthuis

Gerelateerde artikelen