Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Noodweer en de verzekering - Wat wordt vergoed?

  Dossier: Verzekeren

  930x520 Storm

  Steeds vaker krijgen we in Nederland te maken met zomerstormen, blijkt uit cijfers van het KNMI. Ook deze zomer zijn er diverse hagel- onweersbuien geweest met grote schades tot gevolg. Welke schades worden vergoed en wat moet je doen om de schade te claimen?

  Schade aan je woning en/of inboedel
  Dakpannen die van het dak waaien, een kelder die vol loopt met water of een boom die omwaait en op je huis valt. Zomaar enkele schades die voorkomen bij een hevige storm. Gelukkig worden deze schades aan je woning eigenlijk allemaal wel vergoed door je opstalverzekering.

  Ook schades aan de spullen in je huis zijn bij noodweer vrijwel allemaal verzekerd. De inboedelverzekering vergoedt schades door blikseminslag (ook door hoogspanning), storm en hevige neerslag.

  Bij schades door storm stelt de verzekeraar echter wel als voorwaarde dat het gaat om een storm met windkracht 7 of meer.

  Let op! Bij stormschade geldt vaak een hoger eigen risico. Dit betekent dat je een groter deel van de schade zelf moet betalen dan bij andere schades het geval zou zijn.

  Schade aan je auto door noodweer
  Tenzij je een garage of carport hebt, is ook je auto niet veilig voor stormschade. Vooral hagelschade loopt behoorlijk in de papieren. Het uitdeuken van al die kleine putjes in een autodak is namelijk een kostbare aangelegenheid. Als je een WA + beperkt casco of een volledig casco verzekering hebt, wordt deze schade gewoon vergoed. Heb je alleen de verplichte WA dekking, dan moet je de schade zelf betalen. Meer informatie over hagelschade aan je auto en het claimen bij je autoverzekering lees je in dit artikel op Geld.nl.

  Ook schade door bijvoorbeeld een boom die op je auto valt, vergoedt je autoverzekering alleen als je een (beperkt)casco dekking hebt.

  Overstroming schade, aparte categorie

  Een aparte categorie bij schade door noodweer, zijn de overstromingsschades. Door hevige neerslag kunnen rivieren en andere wateren voor overstromingen zorgen. Dit soort overstromingsschade wordt echter niet vergoed door je opstal- en of inboedelverzekering. Je kunt hiervoor wel een speciale verzekering afsluiten. Meer hierover lees je in dit artikel in het dossier Verzekeren.

  Schade door noodweer – Wat moet ik doen?
  Het belangrijkste bij schade door noodweer is dat je de schade eerst zoveel mogelijk beperkt. Vervolgens is het verstandig om foto’s te maken van de schade. Deze stuur je samen met een ingevuld schadeformulier naar de verzekeraar. Bij schades waarbij spoed geboden is, kun je natuurlijk het beste direct bellen met de alarmcentrale van de verzekeraar.

  Let op! Laat de schade zoveel mogelijk intact, gooi niets weg en laat nog niets repareren. De verzekeraar zal namelijk vaak nog een expert langs sturen en die moet de schade dan natuurlijk wel goed kunnen beoordelen.

  Nadat de expert langs is geweest, krijg je bericht van de verzekeraar. Deze vertelt je of je de schade vergoedt krijgt en hoeveel je krijgt uitgekeerd.

  Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren

  [artikel geüpdatet 12-7-2019]

Gerelateerde artikelen