Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onzin verzekeringen – Top 5 onnodige verzekeringen

20-02-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
16102 keer bekeken
  •  
verzekering rekenmachine 930 520
Nederlanders zijn als het op geld aankomt een voorzichtig volkje. Ondanks de lage rente, hebben we met zijn allen nog steeds meer dan 350 miljard euro aan spaargeld op de bank staan en ook aan verzekeringen besteden we het meeste geld van alle EU-landen. Toegegeven, het grootste deel van dit geld gaat naar de verplichte zorgverzekering, maar op het overige deel valt er heel wat te bezuinigen.
Bijvoorbeeld door eens kritisch te kijken of al die verzekeringen echt nodig zijn. Je kunt het namelijk zo gek niet bedenken of je kunt je er in Nederland voor verzekeren: je bruiloft, je tuin… In dit artikel presenteren we de top 5 – meest onzinnige verzekeringen!
1.    Bruiloftverzekering
Een gemiddelde bruiloft kost 10 tot 15 duizend euro. Een flinke som geld, waar je je best voor wilt verzekeren mocht het feest niet door kunnen gaan. Zo moeten verzekeraar Aon en de Europeesche verzekeringen hebben gedacht. Deze maatschappijen bieden allebei een bruiloftverzekering aan.  Maar pas op! De verzekering is niet goedkoop. Voor een verzekerde som van 12.000 euro betaal je bij Aon 167 euro en bij de Europeesche zelfs 290 euro. En wie echt zekerheid zoekt, kan nog aanvullingen afsluiten. Bijvoorbeeld voor aansprakelijkheid als er iemand op jouw bruiloftsfeest een ongeval krijgt. Iets wat overigens al verzekerd is via je gewone aansprakelijkheidsverzekering of die van de organisator (afhankelijk van de oorzaak).  Of een annuleringsverzekering voor je huwelijksreis, die met een gewone annuleringsverzekering ook gewoon prima verzekerd is.
2.    Tuinverzekering
Heb je een dure loungeset of buitenkeuken in je tuin staan? Dan wil je natuurlijk dat die goed verzekerd is. Sommige verzekeraars bieden hiervoor een speciale tuinverzekering aan. Maar wat veel mensen niet weten is dat schade aan spullen in je tuin ook al verzekerd is onder de gewone inboedelverzekering. Het gaat hierbij om schade door brand, diefstal of vandalisme. Schades door weersomstandigheden vallen hier niet onder. Wil je dat schade door storm en hagel ook vergoed wordt, dan kun je een aanvullende tuinverzekering afsluiten. Maar bedenk wel: hoe groot is de kans op schade? Meestal zet je bij extreem slecht weer je tuinmeubels of buitenkeuken toch binnen of afgedekt. En wil je voor het eventuele risico echt elk jaar een paar tientjes meer aan premie voor betalen.
3.    Extra productgarantie
Iedereen kent het wel, je koopt een nieuwe televisie, wasmachine of smartphone en de verkoper biedt je de mogelijkheid om de garantietermijn te verlengen. Ook dit is een vorm van verzekeren die vaak overbodig blijkt.  De Consumentenbond geeft aan dat je door garantie bij te kopen vaak betaalt voor iets waar je wettelijk gezien al recht op hebt. Je mag verwachten dat het product dat je koopt een redelijke termijn meegaat. Binnen deze gebruikelijke levensduur heb je recht op reparatie of vervanging. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het defect buiten jouw schuld is ontstaan. Laat je dus nooit zomaar verleiden tot het bijkopen van garantie aan de kassa. Mocht je hier toch mee akkoord gaan, dan is het goed om te weten dat je altijd binnen 2 weken na aankoop kosteloos van de extra bijgekochte garantie mag afzien.
4.    Ongevallen inzittenden verzekeringen
Een verzekering waarvan je misschien niet direct verwacht dat die overbodig is, is de ongevallen inzittenden verzekering. Dit is een aanvullende verzekering voor de autoverzekering. Bijna alle autoverzekeraars kennen echter naast de ongevallen inzittendenverzekering (OIV)  ook de schadeverzekering inzittenden (SVI). Het verschil is dat de OIV een vast bedrag uitkeert als jij of je passagiers overlijden of invalide raken bij een ongeval. De SVI vergoedt de daadwerkelijke schade en niet alleen letselschade, maar ook schade aan spullen van jou en de passagiers. Omdat de schadeverzekering inzittenden een uitgebreidere dekking biedt, kun je altijd het best voor deze aanvulling kiezen en is een ongevallen inzittendenverzekering overbodig.
5.    Aanvullende zorgpakketten
In 2016 had 84 procent van alle mensen met een zorgverzekering een aanvullende verzekering afgesloten. Veel aanvullende verzekeringen zijn totaalpakketten waarin een grote diversiteit aan aanvullende vergoedingen zit, die je lang niet allemaal nodig hebt. Als 50-plusser zit je waarschijnlijk niet te wachten op een dekking voor kraamzorg. Net zo min als jonge gezinnen meestal geen dekking voor kunstgebitten nodig hebben.
Als je specifiek op zoek bent naar een vergoeding voor fysiotherapie, tandarts of zorg in het buitenland, is het vaak relatief eenvoudig om je specifiek alleen voor deze aanvullende zorg te verzekeren. Maar wie een aanvulling nodig heeft voor medicijnen, anticonceptie of een kunstgebit, moet noodgedwongen naar een compleet pakket. Waardoor je veel premie betaalt voor zaken die je nooit gebruikt. In deze gevallen is het heel belangrijk om te bedenken of de premie van de aanvullende verzekering nog wel opweegt tegen de vergoeding die je eruit gebruikt.
Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!