Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Scooterongeluk op vakantie: hoe ben je verzekerd?

04-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2407 keer bekeken
  •  
scooterongeluk scooter vakantie 930
Een scooter huren op vakantie. Met de prijzen in Zuid-Europa of Azië en het gemak waarmee je flinke afstanden kan overbruggen is het niet zo gek dat mensen hiervoor kiezen. Maar er zijn steeds vaker ongelukken met gehuurde scooters in het buitenland, blijkt uit cijfers van alarmcentrale Eurocross. Als dat gebeurt ben je meestal niet verzekerd via je reisverzekering. Hoe zit dat precies en waar moet je op letten?

Scooter nooit verzekerd via reisverzekering

Schade die je maakt met een scooter valt nooit onder je reisverzekering. Dit geldt voor de schade aan de scooter, maar ook voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Het belangrijkste is dus om te controleren of de scooter verzekerd is via het verhuurbedrijf. Soms zit dit bij de prijs inbegrepen, maar andere keren betaal je er extra voor. Als je de scooter niet kunt verzekeren of als dit onduidelijk is, kies dan voor een ander verhuurbedrijf waar dit wel het geval is.
Tip! Controleer de verzekeringspapieren
Vraag daarnaast altijd om de originele verzekeringspapieren van de scooter (accepteer geen kopie!).  Je hebt deze papieren namelijk nodig voor de politie als je een ongeluk krijgt. Ook is het belangrijk om met deze papieren te controleren hoe de scooter precies verzekerd is. Is de verhuurder alleen verzekerd voor de schade die je toebrengt aan anderen? Of is ook schade aan de eigen scooter gedekt? In het huurcontract vind je daarnaast hoeveel eigen risico je betaalt bij schade.
Medische kosten bij een ongeval
Omdat het lekker warm is op je vakantiebestemming, ga je misschien in je korte broek en slippers op de scooter rijden. Dit is heel begrijpelijk, maar niet zo slim! Dit is namelijk ook meteen de reden waarom toeristen zo vaak flinke verwondingen oplopen bij scooterongelukken. Denk aan breuken en brand- en schaafwonden. Een geluk bij een ongeluk: je bent verzekerd via je Nederlandse zorgverzekering. Maar let op: je krijgt alleen de kosten vergoedt tot in Nederland gebruikelijke tarieven. Als je in een land bent waar de zorgkosten hoger liggen, betaal je de rest zelf.
Omdat het steeds vaker voorkomt dat medische kosten in het buitenland fors hoger liggen dan in Nederland, is een extra dekking voor medische kosten via je reisverzekering aan te raden. Je krijgt daarmee de extra kosten vergoed en vaak ook nog het eigen risico van je zorgverzekering. Meer informatie lees je in dit artikel op Geld.nl: Reisverzekering en medische kosten .

Neem zelf voorzorgmaatregelen

Je reisverzekering vergoedt de kosten echter alleen als je je aan de verkeersregels houdt en bijvoorbeeld niet onder invloed van drank of drugs of zonder helm rijdt. Neem hiermee dus geen onnodige risico’s.
Wat veel mensen ook niet weten is dat huurscooters in het buitenland, vooral in Azië, veel meer vermogen hebben. Het gaat om motorscooters met vermogens die ver boven de 50cc liggen. Daar mag je niet mee rijden met je gewone auto- of scooterrijbewijs. Hiervoor heb je een motorrijbewijs nodig. Maar verhuurbedrijven controleren daar meestal niet op. Een kopietje van je paspoort vinden ze meestal al voldoende. Als bij een ongeluk blijkt dat je niet het benodigde rijbewijs hebt voor de scooter, kan dit gezien worden als strafbaar feit en kom je flink in de problemen. Daarnaast keert je reisverzekering dan niets uit voor eventuele medische kosten. Controleer daarom altijd het vermogen van de scooter voor je deze huurt.

Scooter huren op vakantie? Gebruik deze checklist!

‘Pff, wat een gedoe allemaal’, denk je nu misschien. Daarom zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rij. Als je deze checklist gebruikt, stap je met een gerust hart op de huurscooter.
Voor vertrek naar je reisbestemming:
- Controleer of je voldoende verzekerd bent voor eventuele medische kosten
- Ga je buiten de EU op vakantie? Controleer dan via de ANWB  of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.
Bij het huren van de scooter:
- Vraag de verhuurder om de verzekeringspapieren en controleer deze goed
- Kijk in het huurcontract hoeveel eigen risico je betaalt als je schade rijdt
- Check het vermogen van de scooter en ook of je hierop mag rijden met jouw rijbewijs
- Draag altijd een helm, ook al doen de locals het niet.
Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!