Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Slim besparen op je eigen risico, hoe doe je dat?

16-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
arts huisarts zorg bloeddruk 930x520
Het eigen risico is bevroren. Hoera! Of nou ja, zoveel schiet je er natuurlijk ook weer niet mee op. Het oorspronkelijke plan was om het eigen risico te verhogen naar 400 euro. De 15 euro die je uitspaart doordat het eigen risico nu dus toch 385 euro blijft is ook maar minimaal. 385 euro is voor veel mensen nog steeds een groot bedrag als je het in één keer moet ophoesten. Je hebt er meer aan om slim te besparen op het eigen risico. Maar hoe pak je dat aan?

Ga wél naar je huisarts

Uit onderzoek van NIVEL blijkt dat 9 procent van de Nederlanders niet naar de huisarts gaat, omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Maar de huisarts is vrijgesteld van het eigen risico. Je betaalt hiervoor geen eigen risico en kunt dus met een gerust hart naar de huisarts als dit nodig is.
Kleine ingrepen, zoals het verwijderen van een moedervlek, kan een huisarts vaak ook uitvoeren. Als je hiervoor wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, moet je je eigen risico betalen. Maar soms kan de huisarts een behandeling niet zelf uitvoeren. Vraag dan of hij je doorverwijst naar een andere huisarts.

Toch naar het ziekenhuis? – Vraag naar de kosten!

Als je toch naar het ziekenhuis moet, is het verstandig eerst te informeren wat de behandeling kost. De prijs voor dezelfde behandeling verschilt soms flink per ziekenhuis. Wanneer de behandeling ten koste gaat van je eigen risico en minder kost dan 385 euro, loont het dus om naar een ziekenhuis te gaan waar het goedkoper kan.

Zorg in het weekend: Huisartsenpost of EHBO?

Heb je in het weekend een dokter nodig en heeft je eigen huisarts geen dienst? Ga dan niet zomaar naar de eerste hulp van het ziekenhuis. De eerste hulp valt namelijk onder je eigen risico. De meeste ziekenhuizen hebben ook een huisartsenpost. Hier kun je terecht zonder dat je een eigen risico betaalt.

Wat is er nog meer vrijgesteld van het eigen risico?

Behalve de huisarts is ook de volgende zorg altijd vrijgesteld van het eigen risico:
-        Kraamzorg.
-        Zorg voor kinderen tot 18 jaar.
-        Ketenzorg. Dit is zorg verricht door verschillende behandelaars bij een chronische aandoening.
-        Nacontroles voor donoren.
-        Nationale bevolkingsonderzoeken, zoals een borstkankeronderzoek.
-        De griepprik voor risicogroepen.
-        Zorg die vergoed wordt vanuit aanvullende (tand)verzekeringen.
Ook van deze zorg kun je dus gebruik maken zonder dat je te maken krijgt met je eigen risico.

Maak slim gebruik van de bijzondere vrijstellingen

Zorgverzekeraars kunnen zelf extra zorg vrijstellen van het eigen risico. Zo zijn bepaalde medicijnen bij VGZ en Univé vrijgesteld van het eigen risico. Als je gebruik maakt van medicijnen op de voorkeurslijst van de verzekeraar hoef je geen eigen risico te betalen. Het kan dus lonen om als je medicijnen nodig hebt samen met je huisarts te kijken welk merk op de voorkeurslijst staat, zodat je die voorgeschreven kunt krijgen.
Houd er wel rekening mee dat wat je aan de apotheek betaalt voor het controleren, maken en beschikbaar stellen van de medicijnen wel onder het eigen risico valt.

Eigen risico gespreid betalen?

Als je 385 euro een te hoog bedrag vindt, kun je bij veel zorgverzekeraars het eigen risico ook gespreid vooruit betalen. Je betaalt dan bijvoorbeeld elke maand een 10 e of een 12 e deel van het eigen risico. Heb je aan het eind van het jaar niet je volledige eigen risico gebruikt, dan krijg je de rest terug. Dit drukt de kosten enigszins. Toch is er een betere manier…

Zelf geld opzij zetten!

Door elke maand zelf een 10 e of een 12 e deel van het eigen risico opzij te zetten, kun je ook sparen voor het eigen risico. Het voordeel hiervan is dat het geld gewoon op jouw rekening staat en dat je er (weliswaar een lage) rente voor krijgt. Dit is dus een veel slimmere manier om de lasten van het eigen risico te verlichten dan het geld bij voorbaat al overmaken aan de zorgverzekeraar.
Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!