Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Wat vergoedt je verzekering bij een autobrand?

  Dossier: Verzekeren

  autobrand 930

  Autobranden komen steeds vaker voor, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In de afgelopen 5 jaar is het aantal autobranden met 45 procent gestegen. Hoe zit het met je autoverzekering bij brandschade? En wat moet je doen als de brand moedwillig is aangestoken?

  WA-verzekering versus All Risk 

  Heb je alleen een WA-verzekering? Dan moet je zelf betalen! Omdat het bij brandschade gaat om schade aan je eigen auto, vergoedt je autoverzekering deze alleen als je een beperkt casco- of All Risk dekking hebt voor je autoverzekering. Met enkel een WA-verzekering krijg je dus niets vergoed.

  Is de brand aangestoken?

  Wanneer een brand is aangestoken, valt de schade voor je autoverzekering niet onder brandschade, maar onder vandalisme. In zo'n geval vergoedt de autoverzekering de schade alleen als je een All Risk autoverzekering hebt.

  Tip! Heb je een alleen een WA-verzekering of een beperkt cascodekking? Dan kun je, als de dader gevonden wordt, via je rechtsbijstandsverzekering proberen om de schade op de dader te verhalen.

  Brandschade en schadevrije jaren

  Brandschade aan je auto is natuurlijk al vervelend genoeg, maar het wordt nog vervelender als je door de claim schadevrije jaren verliest en daardoor je premie omhoog gaat. Beschouwt de verzekering de schade nog echt als brandschade? Dan lever je geen schadevrije jaren in en blijft je premie gelijk. Gaat het om vandalisme? Dan gaat het helaas wel ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting.

  Als de dader later alsnog wordt gevonden heb je kans dat de verzekeraar de terugval in schadevrije jaren terugdraait.

  Brandschade en eigen risico

  Of je bij brandschade een eigen risico betaalt, verschilt per verzekeraar. Controleer dit altijd goed in de voorwaarden van de verzekering. Daarnaast loont het vaak om naar een schadehersteller te gaan waarmee je verzekeraar een contract heeft. Je betaalt dan minder of geen eigen risico en hebt recht op een vervangende auto tijdens de reparatie.

  Wat moet je doen bij brandschade?

  Tot slot nog een handige checklist voor wat je moet doen bij brandschade aan je auto:

  -        Het ligt misschien voor de hand, maar zorg eerst dat de brand geblust wordt en probeer de schade zoveel mogelijk te beperken.
  -        Maak foto’s van de schade en verzamel getuigen.
  -        Doe bij vandalisme altijd aangifte bij de politie. Je hebt namelijk bewijs van aangifte nodig om een claim in te dienen bij je verzekeraar.
  -        Neem contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Zij vertellen je hoe je de schadeclaim indient.

  Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren

Gerelateerde artikelen