Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Onderzoek Kassa naar te hoge rentes Crédit Agricole

  Dossier 'wurgkredieten'

  credit agricole 930

  Kassa doet onderzoek naar de rentes die door merken van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland zijn gevraagd voor leningen met een variabele rente. Daarvoor zijn we op zoek naar consumenten die in 1993 of daarna een krediet met een variabele rente hebben afgesloten bij de (voormalige) labels die onder Crédit Agricole vallen. Heb je zo’n lening (gehad), stuur dan een mail naar kassa@bnnvara.nl.

  Aanleiding voor het onderzoek is de zaak van Gerard de Graauw. Begin 2018 haalt hij na een jarenlange juridische strijd tegen de Intermediaire Voorschotbank zijn gelijk bij het KiFiD, het Klachteninstitituut Financiële Dienstverlening. De Graauw heeft veel te veel rente betaald voor een doorlopend krediet dat hij in 2006 afsloot. De bank betaalt hem na de uitspraak 34.000 euro compensatie.

  Prospectus nekt bank
  De zaak draait om een zin in het prospectus voor het doorlopend krediet van de bank. Daar staat:

  "Tarieven Doorlopend Krediet

  Het tarief dat u betaalt is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld uw inkomsten en vaste lasten, de hoogte van uw kredietlimiet en van de rentestand op dat moment. Zodra die rentestand verandert, verandert uw rente mee.”

  De zin: “zodra die rentestand verandert, verandert uw rente mee” betekent volgens het KiFiD dat er een koppeling is met de 3-maands Euribor. Een rente waartegen banken onderling kunnen lenen. Dat betekent dat de rente die betaalt moet worden voor het krediet stijgt als de Euribor omhoog gaat en daalt als de Euribor omlaag gaat. Maar waar de 3-maands Euribor in 2008 een scherpe daling inzet, blijft de rente die De Graauw moet betalen onverminderd hoog.

  Tekst gaat onder grafiek verder.

  Het KiFiD bepaalt dat de Intermediaire Voorschotbank met terugwerkende kracht een vast opslagpercentage bovenop de variabele Euribor moet rekenen. De te veel betaalde rente moet De Graauw terugkrijgen.

  Zin prospectus ook bij andere merken van Crédit Agricole
  De Intermediaire Voorschotbank is een dochteronderneming van het Crédit Agricole Consumer Finance Nederland, de grootste verstrekker van consumentenkrediet in ons land. Hoewel Crédit Agricole in een statement laat weten dat het om een individueel geval zou gaan, blijkt uit onderzoek van Kassa wat anders. Behalve bij de Intermediaire Voorschotbank staat de zin: “zodra die rentestand verandert, verandert uw rente mee” in de prospectussen voor doorlopende kredieten van nog veel meer merken van Crédit Agricole. Dat betekent volgens advocaten, gespecialiseerd in financieel recht, dat nog veel meer mensen aanspraak kunnen maken op het terugbetalen van te veel betaalde rente.

  Kassa gaat verder met het onderzoek. We willen erachter komen bij hoeveel kredietproducten en klanten de dochterondernemingen van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland ook veel te hoge rentes zijn gerekend. Bekijk hier alle dochterondernemingen.

Gerelateerde artikelen