Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Hoe krijg je een smart home veilig? 5 tips!

  Internet of Things

  930 x 520 cyber security

  Het Internet of Things brengt voor consumenten vooral heel veel gemak met zich mee. Een smart home maakt het dagelijks leven een stuk gemakkelijker, maar met slimme apparatuur haal je ook veel veiligheidsrisico’s in huis. Virtuele inbraken en hacks van bedrijven via jouw apparatuur liggen op de loer. Bang worden is niet nodig, bewust zijn van de risico’s des te meer, zegt onderzoeksjournalist Brenno de Winter. “Denk bij ieder IoT-product dat je aanschaft: hoe erg vind ik het als de informatie hiervan in verkeerde handen komt? Want dat kan altijd zomaar gebeuren”, zegt de beveiligings- en privacydeskundige.

  Maar hoe maak je een smart home dan wél veilig? Kassa geeft vijf tips.

  1. Check het jaartal op de doos

  Zoek bij het aanschaffen van een slim apparaat altijd naar een jaartal op de doos, deze staat altijd wel ergens. Tref je een ouder jaartal aan? Dan is de software van het apparaat vrijwel zeker al verouderd.

  2. Controleer voor aankoop of en hoe lang updates worden uitgevoerd

  Het is handig om een slimme thermostaat, lamp of ander gadget in de winkel te kopen. Je kunt dan namelijk beter uitzoeken hoe het staat met de updates. Deze zijn heel belangrijk om veilige, up-to-date software in je apparatuur te houden. Vraag dus na of en hoe lang deze worden uitgevoerd en of dat handmatig of automatisch gaat.

  3. Verander altijd de wachtwoorden

  Slimme camera’s, babyfoons en veel andere gadgets hebben een wachtwoord. Deze is altijd standaard ingesteld en deze standaard wachtwoorden zijn erg makkelijk te achterhalen via internet door kwaadwillende hackers. Kijk online of in de handleiding hoe je dit wijzigt. En wees niet lui, pak niet voor ieder apparaat hetzelfde wachtwoord.

  4. Zoek naar eerdere problemen & recensies

  Voordat je een slim apparaat aanschaft, is het handig om te googlen naar ervaringen van anderen en eventuele veiligheidsproblemen. Als deze zich eerder hebben voorgedaan, kom je dat namelijk snel tegen. Zoek naast het woord security ook op het product met de term oplossingen of de Engelse term patches, om erachter te komen of de producent snel met oplossingen van veiligheidslekken komt.

  5. Gooi verpakkingen niet weg

  Boekjes en labels die bij het apparaat horen, kunnen nog altijd handig zijn. Daarnaast is het niet wenselijk als mensen via jouw afval erachter kunnen komen wat voor soort apparatuur je in huis hebt. Dit werkt inbrekers of hackers in de hand.

  Volgens Brenno de Winter moet er niet alleen aan de kant van de consument iets gebeuren voor meer veiligheid en minder risico’s bij IoT-producten. “Er moet een aparte norm van minimale veiligheid komen wereldwijd, zoals dat ook voor de zeevaart gebeurde na de Titanic. Maar ik ben bang dat het ook wachten is op een Titanic-situatie waarbij apparaten massaal gehackt worden”, stelt De Winter. “Maar belangrijk is: beveiliging is nooit zwart-wit. Slimme lampen kunnen gehackt worden, maar als jij tijdens je vakantie op afstand die lampen kan bedienen, voorkomt het wellicht juist een fysieke inbraak. Mensen moeten ook niet bang zijn voor de apparaten, maar wel bewust zijn van wat ze in huis halen".

Gerelateerde artikelen