Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Internet of Things: dit is er al

25-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
smart-tv 930x520
Dagelijks worden er zo’n 600.000 nieuwe apparaten aangesloten op het wereldwijde web van Internet of Things. Wat is er nu al op de markt van consumentenelektronica te vinden dat je een ‘IoT’-apparaat kan noemen? Wij zetten de (razendsnelle) ontwikkelingen voor je op een rij.
Slimme televisies en smartphones
Het bekendste voorbeeld van wat veel mensen al in huis hebben, is een smart tv. Maar ook een smartphone heeft al veel slimme sensoren, waardoor het makkelijk is voor fabrikanten is om andere producten te koppelen aan je smartphone of een slimme app.
Verschillende grote merken zijn daar al hard mee op weg. Zo heeft Philips de slimme Hue lampenserie, die zich af kan stellen op jouw gemoedstoestand door kleur en lichtsterkte. Ook Ikea stapt in de markt van slimme elektronica, door een pakket van slimme ledverlichting toe te voegen aan het assortiment. Beide uitvoeringen van slimme lampen zijn op afstand te bedienen en kunnen zich automatisch en uit zichzelf aan jouw wensen aanpassen. Philips voegt daaraan toe dat de lampen in 16 miljoen kleuren ingesteld kunnen worden of kunnen reageren op jouw muziek, game of televisieprogramma door middel van verschillende apps.
Begin van een grote golf?
Het zijn relatief kleine, maar belangrijke stappen. Het kan de start betekenen van een grote golf aan betaalbare slimme producten, beaamt ook assistent professor informatiesystemen Hans Moonen: “De zelfrijdende auto’s van Tesla krijgen ’s nachts een update waardoor er ’s ochtends bijvoorbeeld een heel nieuw dashboard is te zien. Dat gaat steeds verder, ook bij andere producten.”
‘Sneller dan wij door hebben’
De slimme geluidssystemen van Sonos, de zelflerende thermostaat Nest en het slimme sporthorloge Fitbit winnen al snel aan populariteit. Moonen kent nog meer aparte innovaties die zijn ontwikkeld: “Een slim tennisracket bestaat al, maar ook slimme shirts en sokken. Die meten bijvoorbeeld hoe vaak ze gedragen en gewassen worden en hoe snel ze slijten. Langzaam groeit dat verder tot bijvoorbeeld een slim tapijt, slimme wegen en slimme lantaarnpalen. Het gaat echt sneller dan veel mensen doorhebben.”
Hubs in je huis
Met deze snel groeiende markt aan IoT-producten, kan het lastig zijn om overzicht te houden over alle apparaten. Bij Internet of Things draait het ook om de communicatie tussen apparaten waardoor deze slim en gebruiksvriendelijk worden. Een groep Nederlanders heeft daar onder de naam Athom de verbindende hub Homey voor ontwikkeld. Ook Apple speelt daar op in door een soortgelijke Homekit te lanceren. Deze hubs vangen alle signalen op van slimme apparaten in je huis, waardoor je via slechts één app of afstandsbediening al je apparaten kan bedienen. Ook het kunnen bedienen met je spraak of op beweging wordt steeds minder iets uit science fiction-films, maar uit het dagelijks leven.
Van speeltjes naar norm
De meeste consumentenelektronica die binnen het Internet of Things vallen, worden dus voornamelijk gemaakt voor in huis. Smart home is dan ook een van de meest gebruikte termen als het gaat om slimme consumentenelektronica. Fabrikanten zien allemaal een nieuwe vorm van leven voor zich waarbij iemand op basis van sensoren van bijvoorbeeld zijn smartphone de voordeur kan ontgrendelen als je thuis komt. Het koffieapparaat begint met het maken van jouw persoonlijk favoriete koffie op het moment dat je je wekker afzet, waarbij je verlichting zich aanpast aan de lichtinval van buiten en het moment van de dag. “Deze ontwikkeling zie ik eerder binnen drie, dan binnen vijf jaar realiteit worden. Nu zijn het nog bijzondere speeltjes, maar straks kan dit de norm zijn”, zegt Moonen.
Benieuwd naar wat het Internet of Things nou precies is? Lees het eerste deel van dit dossier:  Internet of Things: wat is het?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!