Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Op zoek naar een gratis dagje uit? Bekijk jullie tips!

  Tips voor gratis dagjes uit

  landschap

  De vakantietijd is voor veel mensen een periode waarin het geld je broekzak uitvliegt. Toch kun je zonder een euro uit te geven een heleboel leuke dingen doen in Nederland. Na een oproep op onze website en via de social media-kanalen stroomden de tips binnen. Hieronder hebben we de leukste grátis tips gebundeld, onderverdeeld per provincie. De lijst is verre van compleet en wordt nog verder aangevuld. Tips zijn welkom!

  In elke provincie uit te voeren

  o   Fietsen door je eigen stad: Ontdek op de fiets nieuwe plekjes in je eigen stad.

  o   Stop een picknickmand/ rugzak vol met lekkere hapjes en wandel of fiets naar een mooi park in de buurt.

  o   Is er schoon natuurwater in de buurt? Neem dan eens een verfrissende duik. Kost niets en je haar ruikt niet naar chloor. Op www.zwemwater.nl staan veilige en schone zwemplekken in jouw buurt vermeld.

  o   Zet een ouderwetse speurtocht uit. Natuurmonumenten geeft op haar website leuke tips.

  o   Print een vlinder/ bloemen/ planten/ bomenkaart uit en ga op onderzoek uit bij jou in de buurt. Hier vind je een mooi voorbeeld van een vlinderkaart.

  o   Ga op speeltuinsafari bij jou door de wijk. Bezoek alle speeltuinen die (redelijkerwijs) te bezoeken zijn in één middag.

  o   Wil je wat langer op pad maar ben je niet van plan te betalen voor een (vaak) duur verblijf? Ruil dan van huis! Op deze website zijn prachtige stulpjes te vinden.

  o   Voor de avontuurlijk aangelegde reiziger is couchsurfing een optie. Bij dit concept meld je je aan als lid van de couchsurfing-community. Je kunt bij andere couchsurfers gratis overnachten. Vaak kunnen deze locals ook van alles vertellen over hun woonplaats.

  o   In het weekend van 8 en 9 september 2018 is het open monumentendag. Kijk op de website wat er in jouw gemeente te beleven valt.

  o   Door het hele land zijn natuurspeeltuinen aangelegd voor kinderen. Kijk op deze website voor een natuurspeeltuin bij jou in de buurt. 

  Drenthe

  o   Belevingspad Hoogersmilde is een leuke wandelroute langs allemaal spannende objecten.  

  Flevoland

  o   Het Belevenissenbos in Lelystad is een speelparadijs voor kinderen. De 40 hectare bos herbergt allerlei speelmogelijkheden. Er zijn ook volop wandelmogelijkheden voor volwassenen. Of ga zelf lekker klimmen en klauteren. - 

  o   In Natuurpark Lelystad leven veel verschillende dieren die je van dichtbij kan bekijken. Bijvoorbeeld de met uitsterven bedreigde diersoorten zoals wisenten, Przewalskipaarden, otters en bevers. Er zijn kilometerslange fiets- en wandelpaden. Kinderen kunnen zich uitleven in een speeltuin. 

  Friesland/Fryslân

  o   Leeuwarden is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2018. Er zijn ontzettend veel (gratis) activiteiten georganiseerd in de Friese hoofdstad. Je vind ze allemaal via de volgende link

  Gelderland

  o   Avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek is een feest voor kinderen. Er is een boomhut, een ondergrondse hut e allerlei klimtoestellen. Alles is gemaakt van hout en bos. Tussen zonsopgang en zonsondergang is het speelbos vrij toegankelijk.  

  o   In augustus zijn er verschillende mogelijkheden om een kijkje te nemen bij een boer. Kijk voor de opengestelde agrarische bedrijven op de website van Kijken bij de Boer

  Groningen

  o   Van 29 augustus tot en met 2 september zijn de havendagen Delfzijl en Delfpop. Beide activiteiten zijn gratis te bezoeken.

  Limburg

  o   Breng een bezoekje aan het theepottenmuseum in het Limburgse Swartbroek. Er zijn meer dan tweeduizend theepotten te bewonderen.

  Noord-Brabant

  o   Op de kinderboerderij in Oss wonen verschillende boerderijdieren waar kinderen mee kunnen knuffelen. Er is ook een blotevoetenpad

  Noord-Holland

  o   Natuur- en watergebied t’ Twiske biedt volop gratis recreatiemogelijkheden. Je kunt er fietsen, wandelen of zwemmen. Er is in de stille gebieden een grote kans dat je Schotse hooglanders tegenkomt. 

  Overijssel

  o   Neem een kijkje bij stoomgemaal d’Olde mesiene in Genemuiden. Het bezoekerscentrum en het gemaal zijn gratis toegankelijk.

  Utrecht

  o   Op zaterdagmiddag wordt er in de Domkerk van 15.30 tot 16.30 een gratis toegankelijk concert gegeven. 

  Zeeland

  o   Ga oesters, mosselen en kokkeltjes rapen op het strand in Oosterschelde. Je spaart een vermogen uit door deze dure delicatesse gewoon zelf te vangen! 

  Zuid-Holland

  o   De Kaasmarkt in Gouda is een bijzonder dagje uit. Voor de Waag onderhandelen de kaasboeren over de prijs van de grote ronde schrijven kaas. De koop wordt, zoals al honderden jaren, beklonken met ouderwetse handjeklap. De kaasmarkt is tussen 5 april en 30 augustus  elke donderdagochtend vrij toegankelijk. 

  o   Op de biologische geitenboerderij het Geertje in Zoeterwoude is altijd wat te beleven. Er lopen veel boerderijdieren rond die geaaid kunnen worden. Daarnaast is er een wildplukpad waar je zelf wat lekkers voor de maaltijd mag plukken. Op het terrein is horeca aanwezig, om die reden mag er geen eigen eten en drinken worden meegebracht. De omgeving leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten.

  Heb jij ook een goede tip voor een gratis dagje uit? Mail die dan naar kassa-online@bnnvara.nl