Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • 5 tips om van je achtertuin een groene oase te maken

  De beste tips en lijstjes

  pathway-2289978_1280

  Veel achtertuinen zijn voor een groot gedeelte betegeld. Zonde! Een groene achtertuin is een oase voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Bovendien is een bloemenweelde veel gezelliger om naar te kijken vanuit het raam. Met onderstaande tips houdt niks je meer tegen om van die betegelde achtertuin een groene oase te maken!

  Begin met de bodem

  Een mooie tuin waar planten naar hartenlust groeien en bloeien begint met de bodem. Een gezonde bodem zorgt weer voor sterke planten die beter bestand zijn tegen ziektekiemen. Probeer er dus achter te komen uit wat voor type grond de bodem van jouw achtertuin bestaat. Dit kan bijvoorbeeld een zandgrond zijn of wellicht bestaat de bodem voornamelijk uit leem- of kleigrond. Je kunt natuurlijk aan de hand van de bodem geschikte planten uitkiezen die goed gedijen op het type grond van jouw tuin. Ook kun je ervoor kiezen om de bodem zo nodig te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door compost door de bodem te mengen.

  Vraag bij een tuincentrum in jouw buurt eens of zij een grondmonster uit je tuin willen analyseren. Dat levert een hoop waardevolle informatie op.

  Kijk naar lichtbehoefte

  Is de bodem in orde? Ga dan eens een dagje observeren hoe het met de lichtinval is gesteld in jouw tuin. Planten worden opgedeeld in categorieën qua lichtbehoefte. Zo houden sommigen planten van een plekje in de volle zon terwijl andere een plaats in de schaduw of halfschaduw prefereren.

  Waterbehoefte

  De ene plant heeft meer water nodig dan de andere. Probeer hier rekening mee te houden in het watergeefschema. Tuinier je voornamelijk in de volle grond of staan jouw planten vooral in potten? Dit heeft namelijk invloed op hoeveel water je moet geven. Planten in de volle grond redden het in de zomer vaak wel een dagje zonder water. De wortels reiken namelijk diep genoeg om niet direct droog te staan. Bij planten in potten is dat een ander verhaal. De kluit in een pot droogt veel sneller uit. In een warme zomer betekent dat dat je elke dag met de tuinslang in de weer moet.

  Welke planten complementeren elkaar?

  Door goed te kijken naar de bodem, licht -en waterbehoefte van planten ben je al een heel eind op weg om jouw groene oase een goede start te geven. Het kan ook behulpzaam zijn om te kijken welke planten graag bij elkaar staan en welke niet. In de tuin heb je namelijk ook ‘goede’ en ‘slechte’ buren. Zo stoten bepaalde planten door hun geur bepaalde insecten af die voor andere planten weer nuttig kunnen zijn. Door zogenaamde combinatieteelt toe te passen verhoog je het overlevingssucces van jouw groene vrienden. Op Groen Kennisnet, een project van Wageningen University & Research, kun je lezen welke plantencombinaties een goed idee zijn.

  Houd je budget in de gaten

  Een hele nieuwe tuin aanleggen kan behoorlijk in de papieren lopen. Toch hoeft het geen enorm dure onderneming te worden. Op websites zoals Marktplaats kun je vaak tegen een kleine vergoeding stekjes aankopen van bijzondere planten. Ook worden er vaak gratis tuintegels aangeboden. In sommige gevallen moet je die dan nog wel zelf verwijderen. Ook tuinmeubilair kan tegen een zacht prijsje tweedehands worden aangeschaft. Heb je veel  eenjarigen planten in je achtertuin? Verzamel dan het zaad zodat je ze het jaar erop weer in de grond kan stoppen!