Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • 8 tips om je kamerplanten in leven te houden

  De beste tips en lijstjes

  cactus 930 x 520

  Hoe prachtig de planten en bloemen er in het tuincentrum ook bij staan, eenmaal in huis hangen de blaadjes er al snel slap bij. Na een paar weken verschijnen er bruine en gele vlekken op de bladeren of neemt een rupsenfamilie intrek in je nieuwe pannenkoekplant. Na een halfjaar staat die ooit fiere monstera er treurig bij en wacht zijn laatste rustplaats: de groencontainer.

  Of toch niet? Kassa sprak met Iris van Vliet, planten-blogger met een missie. Met haar blog Mama Botanica wil ze de internetgeneratie besmetten met het plantenvirus. Dat doet ze door haar kennis over planten te delen via social media en door workshops over plantenverzorging te geven.

  Kassa vroeg Iris om tips te geven over het in leven houden van je kamerplanten.

  Tip 1: Hoe is de lichtinval in huis?

  Voordat je überhaupt planten in huis haalt, kijk hoe het met de lichtinval is gesteld in jouw woning en pas daar het soort planten op aan. Cactussen en vetplanten houden van een plekje in de volle zon. Tropische planten die van nature op de bodem van de jungle voorkomen zoals een monstera of een calathea waarderen een plekje met indirecte lichtinval. Varens en de oersterke sanseveria doen het ook goed op schaduwplaatsen.

  Tip 2: Watergeefschema

  Heb je je nieuwe groene vrienden een mooi plekje gegeven die past bij de lichtbehoefte, stel dan een watergeefschema op dat is afgestemd op de plant. Zet bijvoorbeeld een herinnering in je telefoon dat je elke zondag de planten water geeft. Halverwege de week check je de aarde op vochtigheid en geef je eventueel een scheutje extra. Planten herstellen beter van droogte dan van te natte aarde.

  Tip 3: Te veel water

  Heb je per ongeluk de plant veel te veel water gegeven, haal de kluit dan los uit de pot en schud de te natte aarde van de wortels. Plaats de plant vervolgens in schone droge aarde.

  Tip 4: Ongedierte

  Het bestrijden van ongedierte is een minder leuk klusje waar de plantenliefhebber mee geconfronteerd wordt. Preventief is er weinig te doen aan vervelende beestjes. Zorg voor een gezonde omgeving, zet de planten niet op de tocht en let op de juiste luchtvochtigheid in huis. Een hogere luchtvochtigheid kun je bereiken door bakjes water op de verwarming te plaatsen.

  Zit er ondanks de goede zorgen toch ongedierte in de plant? Probeer de eitjes, larven of ander gespuis dan eerst zachtjes te verwijderen met een zacht sponsje en wat groene zeep. Er zijn ook biologische sprays te koop in het tuincentrum ter bestrijding van ongedierte.

  Tip 5: Bruine puntjes voorkomen

  Door planten dagelijks te benevelen met een plantenspuit voorkom je bruine puntjes aan de bladeren. Doe dit zeker bij planten die dichtbij de verwarming staan of op de vensterbank boven de verwarming.

  Tip 6: Stekken

  Om aan nieuwe plantjes te komen kun je de moederplant stekken. Doe dit in het voorjaar dan kunnen de nieuwe plantjes een mooie groeispurt maken. In de winter zullen nieuwe stekjes nauwelijks groeien door het gebrek aan zonlicht.

  Tip 7: Kies een makkelijke plant

  Verdiep je in de verzorging van de planten die je graag wil aanschaffen. Heb je geen of weinig ervaring met plantverzorging, ga dan voor een makkelijke plant zoals een ficus, lepelbloemplant, pannenkoekplant, sanseveria of monstera. Vetplanten en cactussen zijn ook gemakkelijk te verzorgen. Makkelijke planten voorkomen teleurstelling. Ze blijven namelijk makkelijk in leven.

  Tip 8: Hang eens een plant op

  De laatste tip gaat over het inrichten van je huis met planten. Veel mensen zetten hun planten op de vensterbank of bovenop een kast. Denk ook eens aan hangende planten. Die geven veel sfeer in bijvoorbeeld een saaie hoek van de woonkamer. Een makkelijk te verzorgen hangplant is de epipremnum. Deze groene vriend groeit snel en je kunt simpelweg een stukje afknippen als hij te lang wordt.

  Veel succes met het in leven houden van je kamerplanten!