Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Hoe verminder je je vaste lasten? 6 tips!

  De beste tips en lijstjes

  vaste lasten

  Huur, hypotheek, gas, elektriciteit, water, lokale lasten, telefoon, televisie, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang en vervoer. Dit zijn allemaal voorbeelden van vaste lasten die we moeten betalen. Een flink hap uit je inkomen gaat eraan op. Hoe hou je die lasten binnen de perken? Wij zetten zes tips voor je op een rij!

  Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)blijkt dat Nederlanders in doorsnee ruim de helft van hun inkomen kwijt zijn aan vaste lasten. Natuurlijk verschilt dit per inkomen. Maar deze ontwikkeling verklaart volgens het Nibud waarom relatief veel huishoudens achterlopen met het betalen van rekeningen. Soms kunnen mensen daardoor de huur of hypotheek niet op tijd betalen. 

  Maar er zijn manieren om die vaste lasten omlaag te brengen. Hoe? Kassa heeft zes tips voor je, zodat ook jij op je vaste lasten kunt besparen!

  Tip 1: Loop je verzekeringen na

  Veel Nederlanders zijn ‘oververzekerd’. Weet jij bijvoorbeeld wat je allemaal hebt verzekerd? Het is verstandig om te zorgen dat je alleen verzekerd bent voor dingen die echt nodig zijn, en/of die je niet kan betalen. 

  Een reis- of rechtsbijstandverzekering is lang niet altijd noodzakelijk. Check ook eens de elektrische apparaten in je huis. Je smartphone apart verzekeren is bijvoorbeeld niet  nodig. Ook een tv of laptop, die ooit duur was, kan nu veel minder waard zijn. Of misschien betaal je wel te veel premie voor je inboedelverzekering. Kortom: een kritische blik op je lopende verzekeringen kan je al gauw heel wat (premie)geld besparen. 

  Lees ook: Een reisverzekering nodig bij vakantie in eigen land?

  Tip 2: Abonnementen en lidmaatschappen 

  Hou je abonnementen en lidmaatschappen tegen het licht. De kans is namelijk vrij groot dat je nog geabonneerd bent op een krant of tijdschrift die je nauwelijks nog leest. Neem afscheid, als dit het geval is.

  Hetzelfde kan je doen bij een mobiel of tv-abonnement. Is een andere provider voordeliger? Overweeg om over te stappen. Of kijk eens naar het aantal belminuten of mb’s bij je abonnement. Je kunt deze bundels misschien wel verlagen. Of je schrapt een extra zenderpakket waar je niet of weinig gebruik van maakt. Bovendien, bijna alles valt tegenwoordig online terug te kijken.

  Heb je een lidmaatschap voor de bioscoop, de dierentuin, een pretpark of de sportschool? Hier betaal je per maand redelijk wat geld voor, terwijl je het misschien minimaal gebruikt. Door op te zeggen spaar je weer een aardig bedrag uit!

  Tip 3: Bespaar op energie

  Wissel ieder jaar van energieleverancier. Je denkt misschien dat het veel moeite is, maar het is weinig meer dan een administratieve handeling. Gas en stroom blijven gewoon binnenkomen via dezelfde leidingen als je overstapt. De meterstanden doorgeven en even uitzoeken waar je het goedkoopste uit bent…. Het valt reuze mee, en je bespaart aardig wat geld. Plus, je krijgt vaak een leuke welkomstbonus.

  Over energie gesproken, daarop besparen is ook een haalbare tip. Doe bijvoorbeeld de verwarming een paar graden naar beneden, of laat niet de hele dag alle lichten aanstaan. Als je een apparaat niet gebruikt, haal dan altijd de stekker uit het stopcontact. Het apparaat verbruikt namelijk alsnog stroom. Denk ook aan je watergebruik, laat de kraan niet onnodig lopen, of douche een paar minuten minder. Alle beetjes helpen!

  Tip 4: Hypotheek

  Je hypotheek aanpassen is een stap die iets meer moeite vereist, maar wel eentje waar je veel geld op kunt besparen. Het kost veel geld om je hypotheek te oversluiten naar een andere partij. Neem eens contact op met je hypotheekadviseur en vraag of je misschien je risico-opslag kunt verlagen. Hierdoor kan je rentepercentage flink omlaag gaan.

  Tip 5: Boodschappen

  We zijn wekelijks veel geld kwijt aan boodschappen. Ook deze uitgaven kun je verlagen. Om te beginnen is het handig om in plaats van (bijna) elke dag naar de supermarkt te gaan dit één keer in de week te doen. Zo kom je minder in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt. Het ligt voor de hand, maar let ook goed op aanbiedingen. Check van tevoren waar de beste aanbiedingen zijn en ga op basis daarvan naar een supermarkt, dus bezoek niet altijd dezelfde. 

  Tip 6: Houd overzicht 

  Tot besluit: zorg dat je overzicht hebt over je uitgaven. Klinkt logisch, toch is dit voor veel mensen lastig. Als je een goed overzicht hebt over wat je uitgeeft en hoeveel, is het makkelijker om de kosten te gaan indammen. Check je maandelijkse uitgaven, maar vergeet ook je jaarlijkse of kwartaaluitgaven niet te controleren. Gebruik bijvoorbeeld een huishoudboekje om alles goed op een rijtje te krijgen. Hoe dat kan lees je hier: Acht tips om overzicht te houden over je financiën.  

  Doe je vaak impulsaankopen in bijvoorbeeld de supermarkt? Ook hier kan Kassa je bij helpen. Lees hier ons artikel over hoe je je jezelf kunt behoeden van impulsaankopen.

  Raadpleeg hier ons Dossier verzekeren, met praktische tips en achtergronden bij verzekeringen!

Gerelateerde artikelen