Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Zo houd je huisdieren stressvrij tijdens de jaarwisseling

  De beste tips en lijstjes

  pug hond huisdier 930 520

  We zitten alweer aan het eind van het jaar. Voor veel mensen tijd om vuurwerk te kopen en goed het nieuwe jaar in te knallen. Voor huisdieren is al het lawaai een minder prettige ervaring. Deze tips helpen je om je huisdier zo stressvrij mogelijk het nieuw jaar in te leiden.

  1. Laat je dier vroeg genoeg uit

  Zorg ervoor dat je huisdier ver voor twaalf uur goed is uitgelaten. In sommige steden wordt er tussen 21:00 en 22:00 zo min mogelijk vuurwerk afgestoken. Zo kunnen mensen met honden nog even een goed rondje lopen voor het grote vuurwerkgeweld begint. Zijn er geen afspraken zoals deze in jouw regio? Bespreek het met andere diereneigenaren in de buurt en kijk of jullie dit zelf kunnen regelen. Je kan ook persoonlijk aan je buren vragen of ze rond een bepaalde tijd geen vuurwerk willen afsteken.

  2. Doe je dier een halsband om

  Steeds meer mensen laten hun huisdier chippen. Super handig en goed, maar tijdens de jaarwisseling niet de snelste methode. Zorg dat je huisdier rond oud en nieuw een halsband omheeft met persoonlijke gegevens. Mocht hij dan toch ontsnappen dan is het voor een vinder makkelijk en snel om contact met je op te nemen.

  3. Houd je dier zo veel mogelijk binnen

  Zorg dat ramen, deuren en natuurlijk het kattenluikje goed dicht zijn. Pas op dat je huisdieren niet naar buiten glippen als je zelf je huis verlaat. Dit geldt niet alleen voor je hond of je kat, ook je pony, konijnen en andere dieren, zijn beter af als ze oud en nieuw binnen mogen doorstaan. Doe de gordijnen dicht en doe lampen en de televisie aan, dan vallen de geluiden van buiten al een stuk minder op.

  4. Geef ze een veilige plek

  Ieder dier heeft wel een aantal favoriete plekjes in huis. Laat ze daar lekker wegkruipen als ze al het lawaai niks vinden. Vaak verstoppen ze zich op plekken waar ze zich veilig voelen. Als je deze plekken blokkeert wordt de angst en onrust erger. Zorg dat hun favoriete speelgoed en kleedjes makkelijk bereikbaar zijn. Katten verstoppen zich vaak hoog in een kast, honden zijn graag dicht bij het baasje, laat dit toe.

  5. Gedraag je zoals normaal

  Je dier straffen bij angstig gedrag heeft geen enkele zin, maar betuttelen evenmin. Overdreven gedrag geeft je huisdier de bevestiging dat zijn angst terecht is. Praat op een rustige toon tegen je dier en laat merken dat alles goed is, hiermee geef je een geruststellend gevoel. Wil je dier aandacht? Geef die dan ook. Speel spelletjes of neem de tijd om even te knuffelen. Hier en daar een extra snoepje kan ook helpen af te leiden, maar dwing je huisdier niet. 

  Bronnen: LICG, de Dierenbescherming, Sophia vereeniging, De Wagenrenk.

  Huisdiergeklier

  Dierengedragsdeskundige Eline geeft nog vier tips in onze nieuwe rubriek Huisdiergeklier. Bekijk hier de video!