Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Zuiniger met water? 11 tips!

  De beste tips en lijstjes

  stromend kraanwater gootsteen 930

  Het is al weken warm en kurkdroog. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en waterleidingbedrijven roepen huishoudens op om het watergebruik te beperken, vooral tijdens de piekuren 's morgens en 's avonds. Omdat dit Zuid-Europese weertje voorlopig nog wel even aanhoudt: 11 tips om je hierbij te helpen!

  Er is geen watertekort, vooralsnog. Toch zijn er al waterbedrijven die klanten vragen om zuiniger te zijn. Vanwege de flinke piek in gebruik kan het namelijk voorkomen dat er bruin water uit de kraan komt, door een verlaagde waterdruk. Schadelijk is het gekleurde water niet, maar het kan zorgen voor bruine vlekken in kleding. Omdat de droogte nog wel eventjes aanhoudt: 11 tips om water te besparen.
   
  1. Douche kort, ga niet uitgebreid in bad. Korter douchen helpt al als je 1 minuut eerder de kraan dichtdraait. Als iedereen dit doet besparen we jaarlijks in Nederland 28 miljard (!) liter water en ook nog eens 126 miljoen m3 gas.

  2. Installeer een waterbesparende douchekop. Per douchebeurt scheelt dit liters water.


  3. Zet de wasmachine of vaatwasser pas aan als deze helemaal vol zit.


  4. Tijd om je wasmachine of vaatwasser te vervangen? Koop een zuinig model. Je bespaart energie én water.


  5. Gebruik de besparingsknop op je toilet als je doortrekt.


  6. Lekt je kraan? Doe er wat aan! Er kunnen ongemerkt honderden liters wegsijpelen.


  7. Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Bij het scheren, handen inzepen en tandenpoetsen hoeft de kraan echt niet constant open te staan.


  8. Sla de wasstraat over. Reinig je auto met een emmer water en een spons.


  9. Geef de planten in de tuin of op het balkon niet iedere dag water, maar leer ze 'wennen' aan droogte. De ene plant kan beter tegen wat minder water dan de andere. Hou hier ook rekening mee bij het begieten.


  10. Haal een emmer water uit de sloot of beek in de buurt.


  11. Tip voor als het weer gaat regenen (dat gaat écht gebeuren). Sluit een regenton aan op je regenpijp. Met het water uit de ton kun je prima de tuin en je kamerplanten bewateren.


  Bijkomend (financieel) voordeel

  Hou je dit een tijdje vol dan heb je niet alleen vele liters water bespaard. Ook heb je minder energie verbruikt. Hoe groter je discipline, hoe meer geld je in de knip houdt.
   
  Dit lijstje is natuurlijk niet volledig. Weet jij een tip om water te besparen? Deel 'm hieronder!
   
  bronnen: Pwn.nl / water.nl / Vitens.nl / Milieucentraal

Gerelateerde artikelen