Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Windows 10: Tips voor je privacy!

  Windows 10

  computer_eng_22.jpg
  De Consumentenbond raadde consumenten af om Windows 10 volgens de standaardinstellingen te installeren. De tijd dat documenten en bestanden alleen thuis op je pc staan, is voorbij. Het nieuwe besturingssysteem is nauw verweven met internet en dus moet je het behandelen als een soort Facebook. Via privacy-instellingen kan je instellen wat zichtbaar is en wat niet.

  Elk programma in Windows 10 kan jouw unieke reclame-id’s uitlezen en je locatie kan op ieder moment worden geregistreerd. Ook stuurt Cortana (op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland), de spraakassistent van Windows 10, alle zoekopdrachten door naar Microsoft.

  Volgens Microsoft staat alles in het teken van de klant, en wordt de verzamelde data alleen gebruikt om hun producten en diensten te verbeteren.

  Wil jij graag zo veel mogelijk privé houden, dan hebben wij voor jou een overzicht met stappenplannen gemaakt:

  Alle programma’s die erom vragen mogen en kunnen je gebruikersnaam en (eventuele) foto zien. Om dit uit te schakelen:

  - Ga in het menu naar ‘Instellingen’
  - Ga naar ‘Privacy'
  - Ga naar ‘Accountgegevens’
  - ‘Apps mogen mijn naam, afbeelding en andere accountgegevens gebruiken’ staat standaard aan. Zet deze uit.  Alle programma’s die erom vragen mogen en kunnen je locatie / camera gebruiken. Om dit uit te schakelen:
  - Ga in het menu naar ‘Instellingen’
  - Ga naar ‘Privacy'
  - Ga naar ‘Locatie’
  - Klik op ‘Wijzigen’ en zet de ‘Locatie voor dit apparaat’ op ‘Uit’. Let op: je kan het ook ingeschakeld houden, scrol dan naar beneden en bepaal voor ieder programma apart of er gebruik mag worden gemaakt van je locatie.
  - Voor de camera geldt dezelfde procedure, alleen dan onder het kopje ‘Camera’.  De tekst die je in het zoekvak van Windows 10 typt, wordt automatisch naar Microsoft gestuurd. Om dit te voorkomen:
  - Klik linksondering op de ‘Zoek’-knop
  - Ga naar de ‘Instellingen’ door links in het menu op het derde knopje te drukken
  - Onder ‘Online zoeken en webresultaten gebruiken’ kan je het uitschakelen.
  Bezochte webpagina’s en bepaalde internetgegevens worden automatisch doorgestuurd naar Microsoft. Om dit uit te schakelen:
  - Ga in het menu naar ‘Instellingen’
  - Ga naar ‘Privacy'
  - Ga naar ‘Algemeen’
  - U ziet vier knopjes die alle vier aan staan. Bepaal zelf welke je uitschakelt. Aanbevolen instelling:
  Algemene tip: Ga naar ‘Instellingen’ -> 'Privacy’ en bekijk de overige onderwerpen. Ga ze bij langs en bepaal naar eigen inzicht welke instellingen je uitschakelt.

Gerelateerde artikelen