Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

55 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetoplichting

31-01-2015
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
937 keer bekeken
  •  
webshop webwinkel 930 x 520
Wat kun je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetoplichting? Onze deskundigen geven antwoord en zetten 55 tips op een rijtje. Als je deze in acht neemt maak je het internetcriminelen een stuk moeilijker om jou tot slachtoffer te maken.

Tips van cybercrime specialist Rickey Gevers

Rickey Gevers, cybercrimespecialist bij Digital Investigation , hamert er op dat je computer veilig moet zijn. "Als je onderstaande vier computerprogramma's goed bijhoudt, dan sla je in ieder geval 80% van de cyberaanvallen af."
- Sommigen kiezen ervoor om Windows niet automatisch te laten updaten. Vergeet niet dat je dan zelf moet updaten. Het (gratis) servicepack is makkelijk te downloaden.
- Ook Adobe Reader (voor pdf-bestanden) is vaak een aanvalsfactor. Criminelen sturen een pdf-bestand naar je toe en als jij het opent kunnen ze je computer overnemen. Dus zorg ervoor dat de Reader geüpdatet is. Dan kun je zo'n aanval gemakkelijk afslaan. Ook de nieuwste versie van Adobe Reader is gratis en makkelijk te downloaden.
- Hetzelfde geldt voor Flash. Dat wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor spelletjes. Zorg ervoor dat je de allerlaatste versie gebruikt.
- Veel mensen hebben Java geïnstalleerd op hun computer. De meeste mensen hebben het helemaal niet nodig. Dus gooi het van je computer als je het niet nodig hebt. Heb je het wel nodig, voor spelletjes bijvoorbeeld, zorg dan dat het programma 100% geüpdatet is. Ook Java is eenvoudig te vernieuwen of te verwijderen.

Tips van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting

- Bij het LMIO kun je makkelijk online aangifte doen van internetoplichting.
- Hier kun je ook gegevens checken van degene met wie je online zaken kunt doen. Malafide bankrekeningnummers, telefoonnummers, webadressen en e-mailadressen zijn hier bekend als er aangifte is gedaan. Let op: als gegevens nog niet in de checker staan, betekent dat niet dat veilig zakendoen gegarandeerd is! Sinds de start in 2011 is de checkfunctie zeven miljoen keer gebruikt. Ruim 350.000 checks kregen de mededeling dat het onverstandig is de transactie door te laten gaan.
- Google, gebruik de checkfunctie van de politie en kijk op websites zoals Opgeletopinternet.nl als je ook maar enigszins wantrouwig bent over een aankoop op internet.

Tips van Bas Ketelaars van Opgeletopinternet.nl

- Ga een product dat je wilt hebben zelf ophalen, hou het vast. Als het bevalt: koop het. Stel jezelf de vraag of het niet te mooi is om waar te zijn.
- Prepaid creditcards zoals 3V en VIABUY zijn populair bij internetoplichters. 3V card meldt zelf op de website: "Uw activatiecode is alleen bij u bekend en strikt persoonlijk, zorg ervoor dat uw activatiecode niet in handen van anderen komt. Betaal nooit door het opwaarderen van een 3V card van een onbekende. Als er via websites zoals Facebook, Marktplaats, TicketSwap of via een mail gevraagd wordt om te betalen met een 3V activatiecode of door het opwaarderen van een 3V kaart dan is dit niet in orde."
- Niet alleen banken, maar veel meer partijen hebben last van pogingen tot phishing (gegevens verkrijgen). Let dus ook op Facebook, Twitter, Marktplaats, Ebay enzovoorts.
- Op Pasopjepas.nl vind je meer informatie over katvangers: je kunt je bankrekening niet zomaar uitlenen aan iemand anders. Jij blijft verantwoordelijk voor je rekening en kunt grote problemen krijgen.
- Emailadressen zijn niet zo privé als je denkt. Er bestaan programmaatjes die het internet afzoeken naar emailadressen. Dit zijn zogeheten spiders. Een e-mailadres heeft een standaardopmaak en is daardoor goed herkenbaar. De verzamelde emailadressen worden vervolgens verkocht om er spam naar te verzenden.
- Kijk altijd naar het websiteadres, de url. Die ziet er soms anders uit dan het origineel, let bijvoorbeeld op het verschil tussen www.marktplaats.nl en www.marktplatsss.nl.
- Klik NOOIT zomaar op een linkje. Zo'n link kan malware bevatten waardoor kwaadwillenden van afstand toegang hebben tot je pc.
- Media Markt gaat vanaf aanstaande maandag samenwerken met Yippie!. Dit is een programmaatje dat je kunt downloaden dat je waarschuwt als je op een fake webshop belandt. Ook Webwinkelchecker.nl heeft een dergelijke functie. Volgens Ketelaars zijn beiden niet waterdicht.

Tips van Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk

Sociale media
- Oplichters proberen zoveel mogelijk over hun slachtoffers te weten te komen, dat heet spear phishing. Met inside information over hun prooi proberen criminelen je ervan te overtuigen dat ze legitiem zijn. Om die privé-informatie te verkrijgen wordt soms een computernetwerk gehackt. Maar met kammen door andere websites, blogs en social networksites kom je ook al heel veel te weten. Mensen zijn soms onvoorzichtig met de informatie die ze online delen en posten. Ze houden er geen rekening mee dat ook anderen die informatie kunnen zien.
- Zet je social media profiel op 'privé'.
- Geef nooit je accountgegevens aan anderen.
- Update regelmatig de beveiligingssoftware op je computer.
- Oplichters hebben ontdekt dat mensen makkelijker op te lichten zijn wanneer de criminelen zich voordoen als hun vrienden. Accounts hacken is niet zo moeilijk als het lijkt. Criminelen gebruiken daar slimme phishingmethoden voor.
- Bescherm je account met sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig. Gebruik een ander wachtwoord voor elke sociaal-netwerk-site.
- Accepteer geen vriendenverzoek of followverzoek van onbekenden. Mensen zijn niet altijd wie ze zeggen te zijn. De beste manier om oplichters uit je leven te houden, is om ze nooit binnen te laten.
- Als je online een onverwacht verzoek krijgt om geld te versturen aan een vriend of familielid, contacteer dan je vriend op een andere manier om te controleren of het verzoek echt is.
- Klik nooit op verdachte links op social networksites, ook niet van je vrienden.
- Als je denkt dat je een social media scam hebt gespot, meld het bij het sociaal netwerk en bij de Fraudehelpdesk. Laat het ook aan familie en vrienden weten!
Verdachte emails
- Ga na of je het bedrijf kent en het bedrijf jouw emailadres kent.
- Wordt je naam genoemd in het bericht? Bevat het ontvangen bericht geïndividualiseerde elementen waardoor de echtheid kan worden geïdentificeerd?
- Heeft de afzender een officieel emailadres? Als het gaat om Hotmail, Yahoo of Gmail, dan kun je de mail als twijfelachtig beschouwen.
- Het emailadres van de afzender kan overigens ook vervalst worden!
- Leidt de link in het bericht rechtstreeks naar het klassieke adres? Controleer goed de schrijfwijze van de domeinnaam!
- Vermijd om op een link in de e-mail te klikken. Maak verbinding met je bank of dienstverlener via de adresbalk en typ zelf het adres in.
- Controleer of de site die je bezoekt, beschermd is. Dit weet je door de aanduiding https en een hangslotje.
- Neem bij twijfel contact op met de bank of online aanbieder.
- Verstrek NOOIT codes of identificatiemiddelen per mail.
Wat doe je wel?
- Maskeer je e-mailadres: kijk voor meer informatie op Fraudehelpdesk.nl.
- Gebruik de optie BCC als je veel personen tegelijkertijd mailt.
- Scan regelmatig je computer op virussen en adware of spyware.
- Laat ongewenste berichten wegsorteren door je emailapplicatie.
- Gebruik auto-responders alleen voor belangrijke zaken.
Wat doe je niet?
- Zet je e-mailadres niet op (openbare) websites.
- Wees voorzichtig met het invullen van online formulieren.
- Klik nooit op (afmeld)links in spamberichten, want daarmee bevestig je dat het emailadres in gebruik is.
- Reageer niet op online kettingbrieven.
- Open geen onbekende berichten en bijlagen.

Tips van Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland

- Controleer je iDEAL-betaling voordat je die goedkeurt via internetbankieren. Dan zie je precies hoeveel je betaalt, aan wie en waarvoor.
- Een iDEAL-betaling is een gegarandeerde betaling die de betaler niet eigenmachtig kan laten terugstorten, zoals bij een incasso. iDEAL is dus vergelijkbaar met contant geld en pinnen.
- Alle e-mails waarin om geld of vertrouwelijke persoonlijke gegevens wordt gevraagd zijn verdacht. Banken vragen NOOIT via email om vertrouwelijke gegevens, ook niet per telefoon trouwens.
- Banken vragen ook nooit via email om een rekeningnummer, toegangscode of betaalpas te controleren of de valideren.
- Links in mails met webadressen die je niet kent, zijn per definitie verdacht. Op die links moet je niet klikken.
- Taal- en spelfouten in een mail zijn verdacht.
- Aangifte van online fraude en oplichting via een bankrekening kan online bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Dit wordt dan direct doorgegeven aan de betrokken bank of betaalinstelling. Die kan een onderzoek instellen en afhankelijk van de uitkomsten van de bankrekening worden geblokkeerd.

Tips van Facebook

- Is je account door iemand anders overgenomen? Dan kun je hier terecht om je account opnieuw te beveiligen: http://www.facebook.com/hacked . Je komt onder andere op deze pagina terecht als in je het hulpcentrum zoekt naar informatie over gehackte accounts. Meer tips over veiligheid, vind je hier.

Tips van Marktplaats

- Waarschuwing voor oplichters vind je hier .
- Waarschuwing voor phishingmails vind je hier .
- De checklist voor veilig handelen is hier te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!