Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Absurd hoge stookkosten door verouderde isolatie

09-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
404 keer bekeken
  •  
195x90_verwarming.jpg
€5000 per jaar aan stookkosten, dat is ruim €400 per maand. Als gevolg van een verouderde stookinstallatie en isolatie heeft een deel van de huurders van het Amsterdamse Hilwiscomplex een torenhoge energierekening. Dat zijn niet de enige huurders die zich blauw betalen aan stookkosten.
Verouderd
Barbara Klomp, beleidsmedewerker Energie bij de Woonbond, ziet dat huurders vaker aanlopen tegen hoge stookkosten als gevolg van verouderde stookinstallaties en isolatie. "In de regel zijn oude woningen minder energiezuinig. De knip ligt ongeveer bij bouwjaar 1980. Toen kwam er aandacht voor beter isoleren en werden meer energiebesparende maatregelen verplicht gesteld. Bij de woningen die voor die tijd zijn gebouwd is vaak nog sprake van weinig of geen isolatie en een verouderde stookinstallatie. Dat kan gemiddeld voor zo'n 20% tot 30% hogere energierekening zorgen."
Particuliere vastgoedbeleggers
In de uitzending zien we huurders die huren van een particuliere vastgoedbelegger. De bewoners van de complexen in Amsterdam (Hilwiscomplex) en Utrecht (Tannhauserdreef) lopen tegen een verhuurder aan die geen gehoor geeft aan het omlaag brengen van de stookkosten van de huurders. "Particuliere vastgoedbeleggers staan over het algemeen een stuk minder welwillend dan corporaties tegenover energiebesparende maatregelen. Corporaties staan iets dichterbij de huurder, hebben socialere doelstellingen en zoeken minder snel het conflict. Bij particuliere vastgoedbeleggers ligt de nadruk vooral op de waarde van hun vastgoed, aldus de Woonbond."
Vastgoed Belang
Particuliere vastgoedbeleggers zijn aangesloten bij Vastgoed Belang . Zij behartigen de belangen van partijen die in vastgoed beleggen en dat verhuren en ook van de verhuurders die in de uitzending aan bod komen. Jan Kamminga, de voorzitter, legt uit dat huren van een particuliere vastgoedbelegger iets anders is dan dan huren van een corporatie. "Een corporatie is een organisatie met een maatschappelijk oogmerk. Zij kunnen goedkoop geld lenen en worden gesteund als ze failliet dreigen te gaan. Voor een vastgoedbelegger is een pand een beleggingsobject. Het uitgangspunt is dat de waarde van het vastgoed toeneemt. Investeringen doen is vaak een rekensom. Verhuurders doen het niet omdat het niet rendabel is."
Huurders
Volgens Kamminga verschilt het per particuliere vastgoedbelegger hoe hij omgaat met onderhoud en energiebesparende maatregelen. "Het is vaak een probleem voor de verhuurder. Hij heeft te maken met een groep huurders, die ook allemaal iets anders willen. Het is dan moeilijk om een eenheid te creeren." Barbara Klomp van de Woonbond spreekt dit tegen. "Over het algemeen willen huurders wel graag energie besparen. Het ligt er dan wel aan wat voor een voorstel er wordt gedaan door de verhuurder. Soms gaat zo’n voorstel gepaard met een enorme huurverhoging. Dat mag niet, die verhoging moet in verhouding staan tot de investering. Ook uit onderzoek blijkt dat huurders juist heel weinig afhaken. En ook bereid zijn om een redelijke huurverhoging te betalen."
Huurcommissie
Heb je ook te maken met hoge stookkosten? Dat kun je deze kosten voorleggen aan de huurcommissie. Zij kijken of de kosten redelijk zijn. Als dat volgens de huurcommissie zo is, kunnen zij de verhuurder sommeren een deel van de kosten terug te betalen. Let op: de verhuurder kan tegen deze uitspraak in beroep. Voor zaken als onderhoud, waar isolatie en dergelijke ondervallen, kun je als huurder niet naar de huurcommissie. Dan moet je naar de rechter.
Initiatiefrecht
In de wet staat aangegeven dat je als huurder via de rechter de verhuurder kunt dwingen energiebesparende maatregelen te nemen. Toch blijkt dat huurders hier in de praktijk weinig gebruik van maken volgens de Woonbond. "Het is voor huurders een grote stap om naar de rechter te stappen. Er is dan ook heel weinig jurisprudentie. We zien wel dat het wetsartikel kan helpen. Het dreigen met een gang naar de rechter is voor de verhuurder soms het laatste zetje om tot meewerken over te gaan." Volgens de Woonbond moet het makkelijker worden om als huurder je recht te halen. "Wij pleiten al heel lang voor het initiatiefrecht. Dat betekent dat huurders zelf met een plan kunnen komen. Als 70% van de huurders van een complex hiermee akkoord is dan moet de verhuurder met de plannen van de huurders aan de slag." Meer informatie is te vinden via de website van de Woonbond  en de Huurcommissie .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!