Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Belbus: Doorzakken op de bank van Woonsquare

  belbus leader 930 520

  Ingeborg Welte en Robert van der Looij kopen begin dit jaar een nieuwe hoekbank bij Woonsquare. Twee maanden later worden de bank en bijpassende stoel geleverd; een set van ruim 1700 euro. Maar al snel na de levering beginnen de eerste problemen.

  Slechts vijf dagen na het in gebruik nemen van de bank, horen Ingeborg en Robert een krak-geluid; tot hun grote schrik is de bank in het midden doorgezakt. Ze melden dit direct bij Woonsquare en krijgen te horen dat er pas over vijftig dagen een monteur langs kan komen. Dit duurt volgens het stel veel te lang en na wat aandringen kan er toch binnen twee weken een monteur komen kijken. Hij repareert de bank en biedt Ingeborg en Robert 200 euro aan als compensatie voor het ongemak.

  Nieuwe bank beloofd

  Toch is het stel nog niet tevreden over de bank. Hij loopt schuin af naar het midden en de dikte van de kussens verschilt heel erg. Op 7 april maken Ingeborg en Robert hier melding van, pas 59 dagen later komt er een monteur langs. Woonsquare beslist dat de bank teruggaat naar de fabriek, er wordt beloofd dat dit ongeveer acht weken gaat duren. Op 8 augustus zullen ze dus een nieuwe bank moeten hebben.  

  8 weken worden 14 weken

  Pas op 4 september staat de bezorger voor de deur met een nieuwe bank. Hier blijken helemaal geen poten bij te zitten, dus wordt hij maar weer meegenomen. Bijna drie weken later wordt de bank opnieuw geleverd, mét poten. Maar weer is er van alles mis met de kussens: de ritsen zijn kapot, de diktes verschillen nog steeds erg veel, de naden zijn op verschillende manieren afgewerkt waardoor het lijkt alsof er verschillende soorten kussens op de bank liggen. Ingeborg en Robert zijn het vertrouwen in Woonsquare kwijt en vragen hun geld terug. Het bedrijf gaat hier niet op in en blijft volhouden dat zij nog een kans verdienen om een goede bank te leveren. Maar Ingeborg, Robert én hun rechtsbijstand zijn van mening dat Woonsquare genoeg kansen heeft gehad.

  261 dagen wachten

  261 dagen na de eerst levering van de hoekbank, zijn Ingeborg en Robert er nog niet uit met Woonsquare. Dus gaat Amber samen met hen in de Belbus langs bij het hoofdkantoor. Onderweg naar het bedrijf wordt de voicemail van Ingeborg ingesproken. Het is een medewerker van Woonsquare die graag een afspraak wil inplannen om de nieuwe bank te leveren. Het lijkt dus niet dat Woonsquare van plan is de koop te ontbinden.

  Toch een nieuwe bank?

  Op het hoofdkantoor wordt het drietal ontvangen door woordvoerder Joris Derks. Hij geeft toe dat er fouten zijn gemaakt en dat Woonsquare veel eerder akkoord had moeten gaan met het ontbinden van de koop. Volgens hem berust het dan ook op puur toeval dat Ingeborg juist vandaag werd gebeld om een nieuwe bank te leveren. De bank was al een tijdje in bestelling en was toevallig deze week binnengekomen. Op de vraag waarom Ingeborg en Robert niets wisten van deze bestelling, heeft Derks geen duidelijk antwoord.

  Toch probeert Derks het nog een keer. Ingeborg en Robert mogen namelijk kiezen; de nieuwe bank die besteld is wordt geleverd of ze mogen de koop ontbinden en hun geld terugkrijgen. Het is geen moeilijke keuze, ze geven immers al weken aan geen vertrouwen meer te hebben en gewoon hun geld terug te willen. “Dan gaan we dat toch regelen? Dat is helemaal geen probleem”, belooft Derks hen.  

  Heb jij ook de Belbus nodig? Mail dan naar belbus@bnnvara.nl

   

   

   

   

Fragment