Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belbus: Gemeente Nijmegen laat rolstoelgebruiker in de kou staan

  •  
07-04-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Amber Belbus
De 21-jarige Sjoerd uit Nijmegen staat actief in het leven: hij woont op zichzelf, studeert en doet graag dingen met zijn vrienden. Het gaat bij hem alleen net een beetje anders. Door een aangeboren medische aandoening zit Sjoerd in een rolstoel. Ook heeft hij een hulphond. Zijn huidige handrolstoel is te zwaar voor hem geworden, dus heeft hij een elektrische rolstoel nodig. Al negen maanden lang probeert hij deze via de gemeente Nijmegen te krijgen, maar zonder resultaat...
Pijn
Door de handrolstoel overbelast Sjoerd zijn lichaam. Dit veroorzaakt pees- en slijmbeursontstekingen waardoor hij veel pijn heeft. De aanvraag voor de elektrische rolstoel verloopt niet zonder slag of stoot. De gemeente heeft een erg passieve houding en het aanvraagproces verloopt langzaam. Sjoerd en zijn moeder Corina zijn al vanaf augustus 2017 met de gemeente bezig, terwijl de klachten van Sjoerd ernstiger worden. Hij heeft meer pijn en slikt veel morfine om dit te onderdrukken. De klachten worden zelfs zo erg, dat Sjoerd de avond voor de komst van de Belbus naar het ziekenhuis moet. De pijn is te ondraaglijk geworden.
WMO
Om een nieuwe rolstoel te krijgen moet Sjoerd aanspraak maken op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, ook wel WMO. Dit gaat via de gemeente waar hij woont, in dit geval dus Nijmegen. Hierbij kan hij kiezen voor twee mogelijkheden. Ten eerste is er de optie voor zorg in natura. Dan krijgt Sjoerd een rolstoel via een leverancier waar de gemeente een contract mee heeft. In dit geval bij Medipoint. Maar Medipoint heeft een beperkt aanbod. Als Sjoerd geen geschikte optie bij Medipoint kan vinden, kan hij kiezen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Hij krijgt dan een geldbedrag waarmee hij zelf een rolstoel kan kopen.
De hoogte van het PGB wordt berekend door de offerte die opgesteld wordt bij levering in natura. De prijs van de rolstoel bij Medipoint is dus in principe de hoogte van het PGB.
Slechte rolstoel
In december komt de gemeente met een offerte voor een elektrische rolstoel in natura. Deze is niet geschikt: hij is te groot waardoor Sjoerd geen bewegingsvrijheid in zijn eigen huis heeft. Hij kan niet eens meer bij zijn bed komen. De gemeente komt met een tweede alternatief. Deze rolstoel is kleiner, maar juist zo klein dat Sjoerd er niet veilig mee naar buiten kan. De rolstoel kan alleen op de stoep, Sjoerd kan dan bijvoorbeeld nooit meer met zijn hond naar het bos. Ook dit was dus geen optie.
Perfecte stoel
Sjoerd en zijn moeder Corina gaan op zoek naar betere alternatieven en vinden zijn droomrolstoel: de Bi-Go van leverancier 2Kerr. Deze rolstoel heeft veel voordelen: hij voldoet aan al zijn mobiliteitseisen en de zitting zorgt ervoor dat hij zijn bovenlichaam en spieren blijft gebruiken. De PGB van Sjoerd ligt rond de 10.000 euro, want dat is het bedrag van de rolstoel die de gemeente hem aanbiedt. Sjoerd en zijn moeder zouden dit bedrag zelf bij moeten leggen, maar helaas hebben zij dit geld niet.
Confrontatie
Sjoerd en Corina zijn ten einde raad. Hij wil graag de juiste hulpmiddelen krijgen om volwaardig mee te draaien in de maatschappij. Ze mailen naar de Belbus en samen met Amber gaan ze verhaal halen bij de gemeente Nijmegen. Daar aangekomen vertelt woordvoerder Suzanne Baks dat de gemeente Nijmegen niks voor hem kan betekenen. Ze kunnen hem geen oplossing aanbieden. Hij moet bij het sociaal wijkteam, Stip Oost, zijn. Maar het wijkteam vertelde hem een week geleden nog dat het eigenlijk zijn eigen schuld is dat hij zoveel pijn heeft en het zo lang duurt. Hij had gewoon een Medipoint rolstoel moeten kiezen, ook al voldoet die niet aan de eisen. Suzanne geeft toe dat er in de communicatie heel veel is misgegaan en dat het niet zo lang heeft mogen duren. Ze regelt voor de volgende dag een afspraak met de medewerkers van het wijkteam.
Oplossing
Amber mag bij dit gesprek aanwezig zijn als belangenbehartiger. Wethouder Bert Frings, die Zorg en Welzijn in zijn portefeuille heeft, is aanwezig. Het gesprek verloopt eerst moeizaam, ze blijken niet goed op de hoogte te zijn van het probleem. Uiteindelijk valt het kwartje en heeft ook de wethouder door dat het maar om 800 euro gaat. Een relatief klein bedrag, maar van enorme waarde voor Sjoerd. De wethouder ziet dit ook in en vertelt Sjoerd dat de gemeente dit voor hem kan bekostigen. Sjoerd krijgt na maanden vechten eindelijk zijn droomstoel.
Belbus nodig?
Heb jij ook De Belbus nodig? Mail naar  belbus@bnnvara.nl . Like ook de Belbus op  Facebook  en volg de Belbus op  Twitter !

Meer over:

nijmegen, rolstoel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!