Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belbus: koffer leeggehaald bij vlucht ArkeFly

  •  
08-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_arkefly.jpg
Luigi Marin is tatoeage-artiest en vliegt regelmatig met ArkeFly naar Curaçao. Al vele jaren vliegt hij daarheen voor familie en werk en al die jaren gaat dat goed. Hij besloot door de goede ervaringen geen reisverzekering af te sluiten. Doordat hij moest werken op de Antillen nam hij al zijn werkspullen mee in een speciale koffer. Toen hij op Curaçao aankwam bleek zijn koffer leeggehaald te zijn. De schade is meer dan €3000.
 
Aangifte
Hij besluit direct aangifte te doen bij ArkeFly en bij de plaatselijke politie. Terug in Nederland helpt Soesoe Mustafa, een vriendin en ook nog eens een studente recht, hem met de procedure. Ze vult alle benodigde papieren in en dient een claim in bij ArkeFly. Tot haar verbazing wordt de claim afgewezen. Volgens de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij zouden elektrische apparaten en waardevolle spullen zijn uitgesloten. 
Recht
Mevrouw Mustafa studeert niet voor niets recht en zoekt in haar wetbundels naar de rechten van Luigi Marin. Wat blijkt? De algemene voorwaarden van ArkeFly gaan in tegen de bepalingen die staan in een internationaal verdrag. Het verdrag van Montreal uit 1999 stelt dat een luchtvaartmaatschappij tot ongeveer €1275 moet uitkeren. De medewerker die de claim heeft afgewezen heeft volgens de regels van ArkeFly waarschijnlijk gelijk. Toch heeft Luigi recht op zijn geld, want het internationale verdrag gaat boven de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij.
Oplossing
Met dit gegeven vertrekt de Belbus naar Schiphol. Daar aangekomen blijkt dat ook de juristen van ArkeFly niet stil hebben gezeten. Zij kwamen met de zelfde conclusie als mevrouw Mustafa. De woordvoeder van ArkeFly, Simone van den Berk, kan niet anders dan toegeven dat de voorwaarden niet kloppen en dat ze deze gaan aanpassen. Ze stelt dat meneer Marin recht had op zijn geld en deze ook had moeten krijgen. Aangezien hij zoveel moeite moest doen voor zijn geld heeft ArkeFly besloten niet alleen de norm van €1275 te betalen maar het hele bedrag van €3000.
Zelf ook een klacht? Schrijf ons op Postbus 3000, 1200 CZ in Hilversum, mail naar belbus(at)vara.nl of stuur een tweet naar @KassaBelbus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!