Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Bereken hier of jij recht hebt op toeslagen

  Afhankelijk van je financiële situatie kun je in aanmerking komen voor regelingen en toeslagen in jouw voordeel. Het gaat dan niet alleen om huurtoeslag or zorgtoeslag, maar ook om gemeentelijke regelingen en kortingen. Heb je bijvoorbeeld zonder dat je het weet recht op 'kwijtschelding waterschapsbelasting' of 'tijdelijke heffingskorting voor vroeggepensioneerden'? We onderzoeken 89 regelingen waar veel mensen het bestaan niet van weten. Hierdoor blijft veel geld liggen waar mensen eigenlijk recht op hebben. Ook jij kunt berekenen of je onbewust geld laat liggen!

  Ondergebruik van regelingen
  Hoe groot het ondergebruik van financieel ondersteunende regelingen in Nederland exact is, is niet bekend, maar naar schatting gaat dit landelijk om €2 miljard per jaar! Dat is gemiddeld €250 per huishouden. Het recht op dit soort ondersteunende regelingen wordt berekend aan de hand van je belastbaar inkomen (ofwel 'zuiver inkomen') en je persoonlijke situatie. Veel mensen weten echter niet óf en wanneer zij in aanmerking komen voor dergelijke regelingen en vergeten er gebruik van te maken. Dit houdt in dat er veel geld op de plank ligt wat niet naar de mensen gaat die daar recht op hebben.

  Bereken het zelf!
  De Bond voor Belastingbetalers vindt dat mensen moeten krijgen waar zij recht op hebben. Consumenten worden niet actief gewezen op regelingen waar zij gezien hun situatie wel recht op hebben, maar (nog) geen gebruik van maken. Het is dus zaak om duidelijk te krijgen op welke regelingen je recht hebt, om zo te kunnen zien hoeveel geld je misloopt. Organisatie Bokkz, achtervanger voor de Belastingdienst en gespecialiseerd in belastingzaken, stelt een rechtensimulator ter beschikking waar iedereen gratis aan de hand van zijn situatie kan berekenen welke regelingen van toepassing zijn.

  Onderzoek
  Vanaf nu kun je gratis deelnemen aan het onderzoek van Bokkz om voor jouw situatie te bekijken op welke regelingen je recht hebt. Het onderzoek is in te vullen tot 6 april. Je ziet na het invullen direct welke regelingen op jouw situatie van toepassing zijn én hoe je deze aan kunt vragen.

  Praktische info over het onderzoek
  - Aan de hand van je belastbaar inkomen komen regelingen die voor jou van toepassing zijn naar voren.
  - Om je zuivere inkomen te bepalen zijn de gegevens nodig die je ook gebruikt bij je belastingaangifte.
  - Bij start van het onderzoek kan je je Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) openen of de gegevens zelf invullen.
  - Let op: dit is geen belastingaangifte! Echter zijn dezelfde gegevens die je gebruikt voor een aangifte nodig om je zuivere inkomen te bepalen.
  - Bokkz is achtervanger van de Belastingdienst, je kunt je gegevens hier dus veilig invullen.
  - De gegevens worden niet opgeslagen, je moet de sessie dus in één keer afmaken om het onderzoek af te ronden.
  - Je hebt tot 6 april de tijd om het onderzoek te doen.
  - Op de laatste pagina zie je direct een overzicht van de regelingen waar jij recht op hebt én informatie over hoe je deze aan kunt vragen.

  DEELNAME AAN HET ONDERZOEK IS NIET MEER MOGELIJK - DE RESULTATEN ZIE JE 23 APRIL 2016 IN DE UITZENDING

  UPDATE 29 MAART 2016
  Zaterdag hadden we het over toeslagen. Daar lieten we zien dat je gratis kunt laten uitrekenen of je recht hebt op geld van de overheid, zoals kortingen of toeslagen, als je je gegevens hier invult. Dat deden zoveel mensen meteen op de zaterdagavond, dat onze eigen site en de site van Bokkz meteen vastliepen. Heel erg vervelend! Onze excuses daarvoor. Daar wordt aan gewerkt en op dit moment is de pagina weer goed bereikbaar. Je kunt nog meedoen tot en met woensdag 6 april.

  Sommige mensen zijn rechtstreeks naar de site van Bokzz gegaan en kwamen daarmee op een verkeerde pagina terecht. Mensen die witte of zwarte schermen troffen; dit komt door de drukte in het weekend. Dan zijn er nog mensen die denken dat wij negatieve reacties van het forum verwijderen. Dat doet Kassa niet.

  Hieronder het antwoord op vragen van onze kijkers van Bokkz en de Bond van Belastingbetalers.

  Namens de Bond voor Belastingbetalers en Bokkz reageren wij graag even op onderstaande vragen.

  - Deelname aan dit onderzoek is gratis. U hoeft hier niét voor te betalen. Voor deelname aan het onderzoek gebruikt u de gratis link op de website van Kassa (niet de website van Bokkz).
  - Alle gegevens uit het onderzoek worden na 4 weken vernietigd. Wij bekijken alleen het verschil tussen de regelingen waar men recht op heeft, en de regelingen die worden gebruikt (door u aangevinkt).
  - De vele deelnemers aan het onderzoek hebben geleid tot enige vertraging. Tot op heden hebben ruim 33.000 mensen de website bezocht, waardoor deze vrijdagavond 25 maart en zondagmiddag 27 maart niet goed bereikbaar was. U heeft in ieder geval tot 6 april de tijd om (gratis en voor niks) aan dit onderzoek deel te nemen.
  - U krijgt na het invullen van het onderzoek direct informatie over op welke toeslagen u recht heeft. Deze staan in de lijst waarin u wordt gevraagd aan te vinken van welke regelingen u nu gebruik maakt. Voor deze regelingen is het voor u interessant een aanvraag in te dienen. Om u wegwijs te maken, ontvangt kunt u op de bedanktpagina van het onderzoek een overzicht van de regelingen (PDF) downloaden. Hierin zie u hoe u hier aanspraak op kan maken.

  Met de resultaten van het onderzoek wil de Bond voor Belastingbetalers het probleem van de toeslagen en regelingen aankaarten. Als u recht heeft op inkomensondersteuning, dan dient u dit geld ook daadwerkelijk te ontvangen. Het mag niet zo zijn dat mensen geld laten liggen waar zij wel recht op hebben. Op www.bondvoorbelastingbetalers.nl vindt u hierover meer informatie.

  Hartelijke groet,

  De Bond voor Belastingbetalers

  Wilt u hier op reageren? Dan kan dat via de mail op kassa@vara.nl of hieronder in de reacties.

   

Fragment