Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bespaar geld door deze aftrekposten te gebruiken

26-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
454 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Dit jaar kun je je belastingaangifte, net als vorig jaar, tot 1 mei doen. Als je het doet voor 1 april, dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Dat is natuurlijk fijn als je geld terugkrijgt. Welke kosten kun je van de belasting aftrekken? Fiscalist Regina de Valk laat zien hoe jij geld kan besparen door deze aftrekposten te gebruiken. 
Giften
Giften aan een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) kun je van de inkomstenbelasting aftrekken. Daarbij geldt wel een drempel van 1% van het totale inkomen. Die drempel kun je omzeilen door met een goed doel af te spreken dat je ze minstens vijf jaar een gift zult geven. Je kunt daar een overeenkomst voor downloaden op de site van de Belastingdienst.
Ziektekosten
Ziektekosten zijn aftrekbaar als de kosten niet vergoed worden door je zorgverzekering. Dus als je naar de fysiotherapeut gaat en geen aanvullende verzekering hebt, dan zijn die kosten aftrekbaar. Dat geldt ook voor een bijvoorbeeld bezoek aan een alternatieve arts, maar niet voor een alternatief natuurgenezer die geen arts is. Op de website van de Belastingdienst staat welke zorgkosten voor aftrek in aanmerking komen. De kosten moeten wel boven een drempel uitkomen en dan is alleen het meerdere aftrekbaar. Als je aangifte doet, wordt die drempel automatisch uitgerekend. 
Reiskostenvergoeding voor bezoek aan ziekenhuis
Voor bezoek aan het ziekenhuis mag je de werkelijke kosten als aftrekpost opvoeren. Bezoek mag dat alleen als je langer dan een maand verpleegd wordt. Dan mag je negentien cent per kilometer aftrekken .
Studiekosten en jongeren
Als ouders de studie van een kind bekostigen zijn deze kosten niet aftrekbaar van de belasting. Het zijn namelijk studiekosten van de zoon en je mag alleen eigen kosten aftrekken. Als je student bent en je leent van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en je hebt daarnaast een baantje, dan kun je vanaf september 2015 geen studiekosten meer aftrekken. Dat heeft te maken met de wijziging van de studiefinanciering. Voor het studiejaar 2014/2015 zijn die kosten nog wel aftrekbaar. Lees hier welke studiekosten wel voor aftrek in aanmerking komen. Voor jongeren die de afgelopen jaren een bijbaantje hebben gehad lees je hier hele nuttige informatie.
Toch nog aftrek?
Stel dat je je aangifte al hebt ingestuurd en kom je er achter dat je een aftrekpost vergeten bent? Dan is er geen man overboord. Je kunt de aangifte gewoon opnieuw insturen. Meer over andere aftrekposten lees je hier .
Let op!
Bel alleen de echte Belastingtelefoon van de Belastingdienst 0800-0543. Die is gratis! Er zijn ook nepsites. Zij verbinden je door naar de echte Belastingtelefoon en dan betaal je maar liefst €0,90 per minuut met een maximum van €45!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!