Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bewoners Rossum bezorgd over afvalwaterinjecties

23-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding_2015-05-23_om_12.png
Bewoners van het Twentse dorp Rossum maken zich zorgen over de werkzaamheden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het bedrijf spuit onder hoge druk afvalwater in de voormalige gaswinningsgebieden. Volgens de bewoners ontstaan er hierdoor scheuren in hun huizen en vervuilt de NAM het milieu en de omgeving.
'We moesten het huis stutten'
Peter Rorink woont vijftien meter van waar de NAM direct het afvalwater onder de grond spuit. Volgens Rorink zijn de scheuren in zijn huis ontstaan toen de NAM besloot om water in de grond te gaan injecteren. "Het is zo erg dat we de linkerkant van het huis moesten stutten, want die zakte helemaal weg. Nu begint de rechterkant weg te zakken. De scheuren in de muren en het plafond zijn zo groot dat er een vinger in past, zegt Rorink." Ook zijn er volgens Rorink soms trillingen te voelen. "Als we aan tafel zaten zag je soms ineens de kopjes van de tafel af trillen."
Aanpassingen
Naast de scheuren in het huis hebben de bewoners ook geluidsoverlast en zijn er zorgen om het milieu. "Het lijkt alsof er de hele dag een centrifuge aan staat, je hoort de hele dag een piepend geluid en vooral 's avonds is het erg", zegt bewoner Rene Maseland. Volgens de woordvoerder van de NAM, Kirsten Smit, zijn er gelijk acties ondernomen om de geluidsoverlast te verminderen. "Er is meteen een geluidsonderzoek gestart aan de pijpen om het geluidsoverlast te verminderen."
Bacteriële corrosie
Op dit moment staat de waterinjectie stil door een lekkage in Hardenberg. Volgens de NAM is er door bacteriële corrosie een lek ontstaan dat onderzocht moet worden. Een speciaal team uit België is overgekomen om het lek te onderzoeken. Dit gaat middels drukmetingen en honden die zout en andere chemicaliën opsporen om de lekkages te vinden. Volgens de NAM gaat het maar om een kleine lekkage die geen effect heeft op het milieu. Hier is Rene van Gerven het niet mee eens. Volgens hem zijn de gevolgen van het spuiten van afvalwater in de grond niet duidelijk en doet de NAM alsof het om kleine lekkages gaat. "We weten niet wat voor effect dit uiteindelijk heeft op ons drinkwater en de NAM bagatelliseert de problemen met de lekkages door te doen alsof ze het onder controle hebben. Het was een boer die de lekkage heeft ontdekt, niet de NAM en volgens de boer stond een groot geheel van het land onder water", zegt Van Gerven.
Schadelijk
Volgens Geoloog Ko van Huissteden kunnen er hele lichte trillingen ontstaan door de waterinjecties. Door het injecteren van het water kan de aardkorst in beweging komen en daardoor trillingen ontstaan. De trillingen kunnen hard zijn maar ook in een vorm dat je het haast niet voelt, zo kunnen er scheuren ontstaan in de muren van huizen. De NAM zal dit met speciale apparatuur moeten meten. Van Huissteden maakt zich ook zorgen om het milieu. Behalve de resten olie bevat het water ook zware metalen en is het heel zout. Het zoutgehalte is zo hoog dat het giftig is, dus bij een lekkage kan dit schadelijk zijn voor het milieu”, zegt Van Huissteden.
Plan voor verbetering
Smit zegt dat er binnenkort een campagne op tafel ligt om samen met de gemeente de situatie in Rossum te verbeteren. Volgens Smit wordt er een onafhankelijk bedrijf ingehuurd om onderzoek te doen naar wat er onder de grond gebeurt tijdens de waterinjecties. Ook volgt er verder onderzoek naar de scheuren in de huizen. Smit: "Als de scheuren direct herleidbaar zijn naar de werkzaamheden van de NAM, zullen we de eigenaars direct compenseren. Twijfelgevallen zullen we verder moeten onderzoeken"
Bouwien Rutten van CDA Dinkelland wil dat er meer macht naar de provincies en gemeenten gaat als het over de waterinjecties gaat. "Nu wordt alles bepaald door Economische Zaken en de NAM, daar zijn wij het niet mee eens. Als wij meer zeggenschap hebben kunnen we de bewoners beter informeren en helpen. We zijn nu hard bezig om op politiek niveau dit voor elkaar te krijgen."   
Op 27 mei worden er Kamervragen gesteld over de waterinjecties in Twente.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!