Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Compensatie Warmtewet is sigaar uit eigen doos

26-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
289 keer bekeken
  •  
verwarming 930x520
Een schadevergoeding van 35 euro of meer als de verwarming uitvalt. Daar heb je recht op als jouw woning onder de Warmtewet valt. Gaat het om een storing van 4 uur of langer, dan moet je warmteleverancier 35 euro betalen en voor iedere volgende 4 uur nog eens 20 euro. Maar er is een flinke kans dat je betaalt voor je eigen schadevergoeding.
Dat merkte Hans van Londen uit Breda op. Hij huurt een appartement in een flat aan de Doenradestraat in Breda. Zijn verhuurder is Laurentius en die woningcorporatie is door de Warmtewet ook zijn warmteleverancier. Laurentius is dus verplicht om bij een storing een schadevergoeding te betalen. Daarom is de woningbouwvereniging dit jaar een compensatiefonds begonnen. Meer dan 1200 huurders die ook warmte afnemen bij Laurentius moeten 6 tientjes in het fonds storten. Met de ruim 72.000 euro die dat oplevert, wil de corporatie vergoedingen bij storingen betalen. ‘Een sigaar uit eigen doos,’ aldus Van Londen.
Maar Laurentius stelt dat het mag en dat andere woningcorporaties ook een bedrag in rekening mogen brengen. Het compensatiefonds maakt het in ieder geval transparant. Als er geld overblijft aan het einde van het jaar krijgen mensen mogelijk geld terug. Verder wordt er geld gereserveerd voor 2017 zodat de bijdrage van huurders aan het fonds dat jaar lager kan zijn.
Compensatieregeling
Uit een steekproef van Kassa blijkt de corporatie uit Breda inderdaad niet de enige te zijn. Van 18 woningcorporaties brengt één derde een bedrag in rekening voor de compensatieregeling. Deze 6 doen dat niet met een compensatiefonds zoals Laurentius. Maar ergens in de warmtetarieven zit een bedrag om het risico van de wettelijke compensatie af te dekken. Aedes, de koepel van woningcorporaties, geeft toe dat ‘sommige corporaties’ een bedrag in rekening brengen voor de compensatie. Huurders hoesten dus ook bij die woningbouwverenigingen hun eigen schadevergoeding op.
Beleid woningcorporaties ‘bizar’
‘Bizar’ noemt Rutger Groot Wassink de constructies van de woningbouwcorporaties. Hij is beleidsmedewerker energie van de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders. Ook Tweede Kamerlid Jan Vos van de PvdA stelt dat het niet zijn bedoeling was bij de invoering van de Warmtewet dat huurders voor hun eigen compensatie moeten betalen. De regeling moet volgens beiden een echte schadevergoeding zijn en een prikkel voor warmteleveranciers om hun zaakjes op orde te hebben.
Aedes: ‘Compensatieregeling veel te breed’
In een reactie laat Aedes weten de compensatieregeling veel te breed te vinden. Het zit Aedes onder meer dwars dat woningbouwverenigingen in alle gevallen de compensatie moeten betalen, ook als zij niet verantwoordelijk zijn voor de storing. Als bijvoorbeeld de energieproducent kampt met een storing kan de corporatie de warmte niet leveren, maar moet het toch schadevergoeding betalen. Volgens de Woonbond moet dat probleem echter niet worden doorgeschoven. ‘Het is de bedoeling van de wet dat bedrijven dat onderling regelen, daar moet de huurder niet de dupe van worden,’ aldus Rutger Groot Wassink.
ACM laat woningcorporaties hun gang gaan
De Autoriteit Consument en Markt (ACM), die de Warmtewet moet handhaven, ziet geen reden om in te grijpen. Corporaties mogen een bedrag voor de compensatie in rekening brengen als ze maar binnen de maximumtarieven blijven die de ACM jaarlijks stelt. Bij de Woonbond gaat dat er niet in. Groot Wassink: ‘Misschien is de lezing van de ACM juist volgens de letter van de wet, maar het is zeker niet in de geest van de Warmtewet.’
Betere compensatieregeling
Nog voor het einde van de huidige kabinetsperiode wordt in de Tweede Kamer een herziende Warmtewet besproken. De Woonbond start daarom een lobby om te zorgen dat de compensatieregeling geen sigaar uit eigen doos kan zijn, maar een echte schadevergoeding wordt. In die strijd vindt de Woonbond Jan Vos aan haar zijde. Het PvdA-Kamerlid heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken aangesproken op de problemen rond de compensatieregeling.
Maar tot het zover is moeten Hans van Londen, zijn buren en alle andere warmteklanten nog wachten op een compensatieregeling die uitsluit dat ze er zelf voor moeten betalen.
Lees hier de volledige reactie van Aedes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!