Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumenten krijgen naheffing stookkosten van duizenden euro's

26-09-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
20150926-kassa-blokverwarming_9.jpg
Bewoners van een flat in Utrecht die een flinke naheffing kregen hoeven niet de hele rekening te betalen. Eneco en Delta Lloyd stelden eerder deze week nog dat de rekening gewoon betaald moest worden, hoewel de berekening ondeugdelijk bleek. Vrijdagmiddag besloot het bedrijf de nota's tóch te gaan herberekenen. In Kassa legt Eneco zaterdag uit waarom.
Naheffing
Bewoners van een flat in Overvecht kregen dit jaar voor duizenden euro’s naheffingen voor de stookkosten. Het flatgebouw heeft blokverwarming en is via een centraal aansluitpunt aangesloten op stadsverwarming. Elke woning heeft meters op de radiator om het verbruik bij te houden. Tim Hofman woont sinds oktober 2014 met twee huisgenoten in de flat. Hun maandelijks voorschotbedrag aan energieleverancier Eneco was €192. Hoog, maar dan zouden ze vast geld terugkrijgen, dachten de studenten. Dat bleek niet het geval. Begin 2015 kregen de bewoners een naheffing van €1500 in de brievenbus.
Gesprek
Meer bewoners van het appartementencomplex kregen zo'n flinke rekening. Ze lieten het er niet bij zitten en gingen in gesprek met Eneco en Delta Lloyd. Ook PvdA-gemeenteraadslid Bülent Isik boog zich over de kwestie. Samen zorgden ze ervoor dat energieleverancier Eneco en pandeigenaar Delta Lloyd het gingen onderzoeken. Afgelopen woensdag werd een bewonersbijeenkomst georganiseerd waarop de resultaten van het onderzoek bekend werden gemaakt.
'Consumenten staan machteloos'
Hoewel het technische systeem mankementen vertoonde en ook de verdeelsleutel te wensen overliet, moesten de naheffingen uit 2014 toch volledig betaald worden. Dat stelde Eneco afgelopen woensdag nog op de bewonersbijeenkomst. Onbegrijpelijk, vond Tim Hofman. "Het systeem werkte niet goed, de partijen geven dat ook toe. Ik kon dat niet weten en had er geen invloed op. Ik vind het onrechtvaardig dat ik dan wel de rekening krijg." Energiedeskundige Erik Smith is dat met Hofman en andere bewoners eens. "Er is iets fout gegaan, maar consumenten staan machteloos. Het systeem deugde al langere tijd niet. Het komt echter pas nu naar buiten." Smith vindt dat alle betrokken partijen dit samen moeten oplossen voor de bewoners met hoge naheffingen. Dat gaat nu dus ook gebeuren.
Problemen
Het distributiesysteem binnen het gebouw vertoonde technische onvolkomenheden, zo bleek tijdens het onderzoek. Zo was bijvoorbeeld de temperatuur van het water te hoog. Deze gebreken worden aangepast door pandeigenaar Delta Lloyd. Ook wordt het verbruik van de hoofdmeter voortaan gemonitord, om te kijken of de technische aanpassingen leiden tot een lager totaalverbruik van het gebouw.
Leidingen
Daarnaast werd duidelijk dat het verbruik van energie in het complex niet per woning wordt verrekend. In elke woning hangt wel een digitale doprimo-meter op de radiatoren, maar die meet alleen (in eenheden) of en hoelang de verwarming aanstaat. Uiteindelijk wordt het gehele verbruik van het gebouw (in gigajoules) verrekend met die verbruikte eenheden. Dat betekent dat wie zijn radiator aanzet, belast wordt met het verbruik. Wie zijn radiator niet gebruikt, krijgt ook geen rekening. Door de leidingen die door het gebouw lopen wordt wél constant warmte afgegeven. Om de woning van Tim Hofman, bovenin en buiten aan het gebouw, te verwarmen, loopt het warme water van de hoofdleidingen door de hele flat. Andere bewoners hebben hier dus wél profijt van, maar hoeven niet te betalen.
Verbruik
Het verbruik in de flat liep uiteen van 0 gigajoules tot 163 gigajoules per woning. Tim Hofman verbruikte 81 gigajoules gedurende de winter van 2014/2015, volgens de naheffing. Dat is ongeveer drie keer meer dan je redelijkerwijs zou verwachten bij een flat van zo'n 80 vierkante meter, legt energiedeskundige Erik Smith uit.
Verdeelsleutel
De verdeelsleutel wordt daarom aangepast door Eneco en Delta Lloyd. Voortaan wordt er gerekend met een verdeling in vaste lasten en variabele lasten. Het verbruik in eenheden vormt dan 65% van de energierekening. Voor het collectieve verbruik wordt 35% in rekening gebracht. Naar nu blijkt, gaat Eneco ook de naheffingen uit 2014 herberekenen volgens deze methode. Mensen met een flinke naheffing hoeven die rekening dus niet volledig te betalen. Mensen die voor februari 2015 te weinig betaalden omdat zij hun radiator niet gebruiken, krijgen niet alsnog een rekening. Deze herberekening geldt ook voor andere appartementencomplexen in Nederland in een vergelijkbare situatie, die dus blokverwarming hebben en waar de verdeelsleutel nu nog 100% is en dus geen rekening houdt met collectief verbruik.
Eerlijker?
De nieuwe verdeelsleutel zou de stookkosten eerlijker moeten verdelen. Zo bleek op de bewonersbijeenkomst dat niet iedereen er blij mee is. "Ik krijg gratis warmte, maar ik zit daar helemaal niet op te wachten. Ik ben vaak niet thuis en ik wil niet betalen als ik de verwarming niet aanzet", zei een bewoner.
Locatie in gebouw
Volgens energiedeskundige Erik Smith zou bij de verdeelsleutel in ieder geval rekening moeten worden gehouden met de plaats van de woning in het flatgebouw. Woningen in de binnenschil profiteren van de lekwarmte, woningen in de buitenschil niet. Smith: "Het blijft een primitieve meetmethode, die ieder jaar gecheckt en herzien moet worden."
Elektrisch stoken
Op de bijeenkomst vertelde ook een andere bewoner over zijn hoge rekeningen. Hij gebruikt zijn radiatoren inmiddels niet meer vanwege de kosten (€4400 tussen 2013 en 2015) en stookt elektrisch. Ook hij wil niet betalen voor het collectieve verbruik, terwijl hij de blokverwarming niet gebruikt. Bovendien vraagt hij zich af of de rekening uit 2013 óók volgens de nieuwe verdeelsleutel opnieuw wordt berekend. Eneco besloot echter om de terugwerkende kracht slechts tot 1 januari 2014 in te laten gaan omdat toen de nieuwe Warmtewet in werking trad.
Stijgleidingen en lekwarmte
De isolatie van de stijgleidingen (de gemeenschappelijke leidingen die door het pand lopen en lekwarmte afgeven) komt ook aan de orde op de bewonersbijeenkomst. Die is onvoldoende, zeggen de bewoners. "Als die buizen goed geïsoleerd zijn, is er geen lekwarmte en heb je ook dit probleem niet." Delta Lloyd beloofde Kassa om te gaan onderzoeken of isolatie van de stijgleidingen voldoende oplevert. Als dat zo is, komt de rekening van die isolatie niet bij de bewoners terecht.
Vastrecht
Ook de rekening voor het vastrecht werd besproken op de bewonersbijeenkomst. Alle 48 woningen betalen jaarlijks een paar honderd euro vastrecht, terwijl de centrale aansluiting eigendom is van Delta Lloyd. Laat hen dan ook het vastrecht betalen, stelde Hofman. Delta Lloyd liet later aan Kassa weten dat hierover inmiddels wordt overlegd met Eneco.
Duurzaamheid
Gemeenteraadslid Bülent Isik heeft naar aanleiding van deze kwestie het verbruik van stadsverwarming en blokverwarming ook bij het gemeentebestuur aangekaart. "Er zijn vaak klachten over de kosten van stadsverwarmingssystemen. Er komt in Utrecht daarom een stadsbreed onderzoek naar stadsverwarming. Centrale vragen zijn: draagt dit systeem wel bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen? Wat hebben de hoge naheffingen te maken met bewonersgedrag, al dan niet toereikende isolatie en administratieve fouten? Dat moet nu eens goed worden uitgezocht."  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!