Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Maand van het Budget: ontspullen

22-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
maand van het budget 930
De Maand van het Budget is over de helft! Wellicht heb je dankzij onze handvatten je inkomsten en uitgaven inmiddels netjes op een rij, ben je creatief geworden in het budgettair koken én weet je waar jouw geld maandelijks ‘weglekt’. Maar hoe kun je – aan het einde van de maand – nog een extra zakcentje verdienen?
Ontspullen
Grote kans dat je huis volstaat met spullen die je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt. Boeken uit je schooltijd, kinderspeelgoed, kleding die je niet meer past of elektrische apparaten die al jaren aan het verstoffen zijn. Maar het kan erg prettig zijn om eens kritisch naar je spullen te kijken en je te ontdoen van het een en ander. 
Els Jacobs van De Huishoudcoach helpt mensen naar een opgeruimd leven en weet als geen ander welke hobbels je moet nemen om orde op zaken te stellen.
Verkopen
Je kunt natuurlijk spullen weggooien, maar met Koningsdag voor de deur kun je er op een vrijmarkt natuurlijk ook een leuk zakcentje aan overhouden. Els Jacobs heeft bruikbare tips om zoveel mogelijk geld op te halen:
- Reserveer een goede plek (is vaak mogelijk);
- Ga vroeg! De beste kopers komen ’s ochtends, omdat ze de eerste keus willen hebben;
- Schakel van tevoren twee of drie mensen in die regelmatig komen buurten; mensen denken dan dat je kraampje populair is. En maak zelf reclame op social media; wat voor spulletjes verkoop je?
- Zorg voor een mooi aangekleed kraampje, bijv. met een tafelkleed. Of geef het een persoonlijke touch, met een slogan;
- Zet spullen op onderwerp. Speelgoed bij speelgoed, boeken bij boeken et cetera;
- Als je veel kinderspeelgoed hebt: stop het in setjes bij elkaar. Dus zakjes knikkers of een zakje met drie poppen + tien setjes kleding. Je krijgt dan meestal meer én verkoopt het sneller;
- Hang kleding netjes op aan rekken, dat verkoopt beter dan een grote stapel;
- Elektrische apparaten, glaswerk en spullen met een nostalgische waarde (sieraden, servieswerk) doen het goed;
- Leg geen échte troep op je kraampje; dat doet afbreuk aan het geheel;
- Plak een prijsstickertje op de wat duurdere artikelen; mensen hebben dan een idee waar je zit qua prijzen;
- Houd het laatste (half) uur een uitverkoop: alles mag weg voor 50 cent of 1 euro, behalve de producten met een stickertje! Wat daarna niet verkocht is, kun je het beste weggooien. Zo houd je je kraam op niveau.
Geen zin om met een kraampje te staan? Els heeft ook tips hoe je je spullen op Marktplaats kunt verkopen.
Kringloopwinkel
In kringloopwinkels kun je het hele jaar terecht voor prima producten met een aantrekkelijke prijs. En er is veel vraag naar; in 2015 waren er zo’n 900 tweedehandswinkels, sinds 2016 zijn dat er meer dan 1.000. En ongeveer de helft van de ingezamelde producten, wordt uiteindelijk ook weer doorverkocht.
Begin dit jaar vertelde Leonie Reinders, directeur van branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, in een interview met BNR dat ze denkt dat er steeds minder een taboe heerst op tweedehands spullen en dat veel mensen het leuk vinden om in kringloopwinkels te winkelen. En dus niet alleen maar is voor mensen met een kleine portemonnee.
Ook meedoen?
Wil je ook meedoen met De Maand van het Budget? Dat kan! Meld je aan bij de besloten Facebookpagina of lees alle informatie in het dossier op onze site.
Daarnaast staat ook het tweede deel van de driedelige reeks Kassa’s Monnietalkz online. Deze week schatten Halina, Jonas, Lieve en Sam in hoe duur verschillende aankopen zijn. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!