Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dit zijn de top tien duurste en goedkoopste gemeenten van Nederland

21-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5421 keer bekeken
  •  
195x90_geld1_03.jpg
De inwoners van Blaricum betalen dit jaar de meeste woonbelastingen. Zij betalen gemiddeld €1198 per jaar aan gemeentelijke woonbelastingen. In Aalten betaal je met €520 het minst. In 71% van de gemeenten liggen de woonlasten tussen de €600 en €800. De ozb is met 2,7% niet spectaculair verhoogd. Aan het begin van deze eeuw was dat vaak veel hoger. Dit blijkt allemaal uit de Atlas van de lokale lasten 2015 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Uitschieters
Hoeveel je aan de gemeente moet betalen is afhankelijk van waar je woont, met hoeveel mensen je daar woont en of je een huur- of koophuis hebt. Het COELO zet deze cijfers ieder jaar op een rijtje. De cijfers van Blaricum en Aalten zijn natuurlijk wel de uitschieters.
Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen. De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing mogen niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van onder andere hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staan gemeenten vrij. De opbrengst uit de hondenbelasting mag dus hoger zijn dan de kosten voor het opruimen van de hondenpoep.
Woonlasten
Onder de gemeentelijke woonbelastingen vallen de afvalstoffen- en rioolheffing en onroerende zaakbelasting. Niet iedereen betaalt daar hetzelfde voor in de 393 gemeenten die ons land telt. Zo moet een meerpersoonshuishouden in Veenendaal jaarlijks €79 betalen voor het toiletbezoek. In Zwartewaterland kost die rioolbelasting met €375 meer dan vier keer zoveel.
Afval
Ook het verwerken van afval verschilt. Betaal je in Eemsmond €82 per jaar, in Wassenaar halen ze voor maar liefst €433 je vuilniszakken op. "Dat komt doordat Eemsmond niet alle kosten van het inzamelen van het afval dekt uit de opbrengsten van de afvalstoffenheffing. De meeste andere gemeenten doen dit wel. Tegelijk zie je dat de afvalstoffenheffing het sterkst stijgt in Eemsmond. Dat komt omdat ze wel een steeds groter deel van de afvalinzameling gaan betalen uit de afvalstoffenheffing", aldus Corine Hoeben van het COELO.
OZB
De ozb is met 2,7% gestegen. Gemiddeld betalen huiseigenaren nu €263 ozb voor hun woning. Er zijn grote verschillen: Blaricum is koploper met een gemiddelde ozb van €688, terwijl je op Texel maar €118 kwijt bent. Muiden zat al vrij hoog met de woonlasten en daar is het ozb-tarief ook nog heel hard gestegen (met 44%). In Schermer ben je beter af, sinds de fusie met Alkmaar is het ozb-tarief daar met 29% gedaald.
Toeristen
267 gemeenten heffen ook nog toeristenbelasting. In Strijen ben je met 46 cent per nacht het goedkoopst uit. In de Haarlemmermeer moet je daar al snel meer dan €5 voor aftikken. Tot slot de hondenbelasting die 305 gemeenten vragen. In Rotterdam betaal je het meest voor je viervoeter: €128 per jaar terwijl in Opmeer je hond slechts €20 kost.
Top tien duurste en goedkoopste gemeenten
In de studio licht Corine Hoeben van het COELO de cijfers toe. De Atlas van de lokale lasten 2015 Monitor van de ontwikkeling van de lokale lasten op macro- en microniveau verschijnt dinsdag 24 maart. Vanaf dan staan alle cijfers op onze site en nu kun je daar al de top tien duurste en goedkoopste gemeenten zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!