Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Door beveiligingslek mogelijk om andermans auto mee te nemen

14-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
auto autolicht 930x520
Als je op vakantie gaat vanaf Schiphol kun je kiezen uit tientallen parkeerbedrijfjes die rondom de luchthaven opereren. Het idee is simpel; als je op reis gaat geef je je auto af, en als je terug komt wordt deze weer voorgereden. Je verwacht dat de auto veilig is terwijl jij ergens van de zon aan het genieten bent. Maar dat kan vies tegenvallen…
Beveiligingslek
Kassa kreeg een tip over een lek in de beveiliging van het reserveringssysteem bij de parkeerbedrijven van Airport Parking Solutions. Bij het openen van een reservering bleek het mogelijk om, met het veranderen van het reserveringsnummer in de URL, als buitenstaander door het gehele reserveringssysteem heen te lopen en alle voorgaande en huidige reserveringen te kunnen inzien. De persoonsgegevens van tienduizenden parkeerders zijn hiermee onbedoeld openbaar geworden. Door het ontbreken van een beveiliging op de website dat buitenstaanders de toegang tot het systeem ‘aan de achterkant’ zou moeten ontzeggen, bleek het nu mogelijk om exact te kunnen zien wie er een reservering heeft gedaan voor welke auto en hoe lang deze persoon op vakantie is. Brenno de Winter, onderzoeksjournalist en te gast in de studio, reageert op dit lek. Het is ernstig dat er zoveel persoonsgegevens op straat hebben gelegen, waar de mogelijkheid bestaat om kwaad te doen op het moment dat iemand duidelijk van huis is, volgens de Winter.
Vreemde auto ophalen
Vervolgens bleek ook nog dat de controle bij één van deze bedrijven bij het ophalen van een auto onvoldoende was. Enkel het laten zien van een uitgeprinte reservering bleek voldoende om de auto die op de reservering stond aangegeven mee te krijgen. Er werd niet om een legitimatiebewijs gevraagd. Omdat het via het beveiligingslek mogelijk bleek om een willekeurige reservering uit te printen, besloten we de proef op de som te nemen bij het bedrijf Vip Parking, onderdeel van Airport Parking Solutions, en drie keer met een geprinte reservering uit het systeem een vreemde auto op te gaan halen. Alle drie de pogingen die Kassa deed om een auto op te halen met een geprint reserveringsticket van iemand anders, lukte.

Reactie eigenaar
De eigenaar van Airport Parking Solutions reageert geschrokken als wij hem op de hoogte stellen van onze bevindingen. Het lek was bij het bedrijf niet bekend, en volgens de eigenaar zijn de medewerkers van Vip Parking daarnaast ook geïnstrueerd om bij het afgeven van de auto om een identiteitsbewijs te vragen. Dat is in de drie gevallen dat wij een verkeerde auto ophaalden niet gebeurd. De eigenaar van Airport Parking Solutions, Karim Boukhidous, heeft in onze uitzending aangegeven geschrokken te zijn en heeft het lek gelijk gedicht. Daarnaast geeft hij aan de medewerkers extra geïnstrueerd te hebben over het verplicht controleren van de naam op het ticket en op het paspoort. Dit zou ervoor moeten zorgen dat er nooit meer een auto van iemand anders aan de verkeerde persoon meegegeven kan worden.
Onderzoeksjournalist Brenno de Winter bevestigt dat het lek is gedicht. "De reserveringen zijn niet meer online toegankelijk. De reserveringen worden nu alleen via de mail gestuurd en dus alleen toegankelijk voor de juiste mensen. Het beveiligingslek is opgelost."

Schiphol  
OnderoRondom de luchthaven Schiphol zijn tientallen parkeerbedrijfjes actief die geen onderdeel zijn van Schiphol Airport, en niet vallen onder de officiële parkeergelegenheid van Schiphol. Lees hieronder de complete reactie van Amsterdam Airport Schiphol:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!