Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drinkwater wordt viezer dus mogelijk ook duurder

06-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
195x90_water.jpg
Nederlandse drinkwaterbronnen raken steeds meer vervuild. Dat maakte onderzoeksinstituut RIVM deze week bekend . Wat betekent dat voor de kwaliteit van ons drinkwater? Wordt water uit de kraan dan ook duurder? In Kassa praten Monique van der Aa van het RIVM en Theo Schmitz van VEWIN (Vereniging van Drinkwaterbedrijven) erover.
Kwaliteit
De kwaliteit van het grondwater en oppervlaktewater in Nederland is soms onvoldoende, meldde het RIVM. Dat komt door de uitstoot van landbouw en industrie, oude bodemverontreining en door vervuiling via de riolering. Teveel consumenten gebruiken chemische ongediertebestrijders, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Ook spoelen mensen frituurvet door de wc en verfresten door de gootsteen. Dat verontreinigt de drinkwaterbronnen.
Toch blijft het drinkwater van goede kwaliteit. Er is vooralsnog geen gevaar voor de Volksgezondheid. Dat komt door de innovatieve zuivering van grond- en oppervlaktewater. Die zuivering kost echter wel steeds meer geld. Zo liet een groot drinkwaterbedrijf deze week aan Kassa weten dat maar liefst eenderde van de waterwingebieden onder druk staat vanwege verontreining van het water. Dat betekent dat het bedrijf op zoek moet naar nieuwe gebieden en dat is duur.
Prijs
Volgens Theo Schmitz van drinkwaterbedrijvenvereniging VEWIN staat de prijs van drinkwater in Nederland nóg niet onder druk. "De meerkosten van zuivering hebben we weten op te lossen met meer innovatie en betere technologie." Ook is de belasting op grondwater in 2012 afgeschaft. De prijs van kraanwater is daardoor inmiddels lager  dan in 2010. De tarieven van kraanwater verschillen in Nederland per regio of gebied. Water in delen van Brabant kostte afgelopen jaar 0,66 cent per kubieke meter (dat is duizend liter). In Amsterdam en omstreken was de prijs 1,49 cent per kubieke meter. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door regionale verschillen  in de kwaliteit van de drinkwaterbronnen en in de distributie.
Aanpak
Consumenten kunnen de kwaliteit van drinkwaterbronnen verbeteren door voorzichtig te zijn met wat zij door gootsteen of wc spoelen. Ook kijken de drinkwaterbedrijven naar de mogelijkheden om vervuild water van ziekenhuizen (door met medicijnen vervuilde urine) apart op te vangen en te zuiveren. VEWIN is in overleg met grote bedrijven, farmaceutische industrie en landbouwers om hun afvalstromen te verminderen. Dat alles kan wellicht een prijsverhoging van kraanwater in de toekomst voorkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!