Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Eneco wil beheer blokverwarming bij VVE leggen maar dat kost de bewoners geld

  930 x 520 stroom

  In Nederland worden ongeveer 550.000 woningen gezamenlijk verwarmd via stadsverwarming of blokverwarming. De bewoners hebben dan geen eigen Cv-ketel voor hun verwarming, maar krijgen het warme water dat meestal afkomstig is van de restwarmte van de industrie – vaak het koelwater van een energiecentrale.

  Stadsverwarming in Utrecht

  Utrecht was in 1923 de eerste stad waar stadsverwarming werd toegepast. Inmiddels zijn 38.500 woningen, scholen en instellingen op de stadsverwarming aangesloten. In Utrecht is energiebedrijf Eneco de leverancier van de stadsverwarming.

  In 2016 stuurde Eneco aan enkele VVE’s in de wijk Overvecht en één in Oog in Al een brief waarin ze eenzijdig aankondigde af te willen van het beheer en de administratie van de warmtelevering. De VVE moest het maar overnemen. Weigerde de VVE dat, dan zou deze taak worden overgenomen door Ista, een bedrijf dat warmtemetingen verricht en administreert. Dat zou elke bewoner geld kosten, soms tot wel 200 euro per jaar. De bewoners voelden hier niets voor, dan moesten ze meer geld betalen voor exact hetzelfde als ze nu al hebben. En ze begrepen ook niet waarom Eneco dit zo graag wilde.

  Problemen met stadsverwarming

  Dat heeft met de problemen van stadsverwarming te maken. Het grootste ongemak is het meten van het gebruik. Dat is lastig omdat het hete water onderweg in de flat steeds kouder wordt. Wie aan het einde van de leidingen woont, zet de verwarming hoger en betaalt vaak meer dan een ander, soms wel vier keer zoveel. Ook komen er regelmatig storingen voor en ontstaat de vraag wie verantwoordelijk is voor de reparatie en de kosten. Al met al is er vaak gedoe met de stadsverwarming.

  VVE verantwoordelijk

  Eneco wil af van al deze taak en stelt zich op het standpunt dat haar verantwoordelijkheid eindigt zodra de warmwaterleiding de flat binnengaat. Die flat is eigendom van de gezamenlijke bewoners en hun VVE is vanaf dat moment verantwoordelijk. Niet alleen voor het doorleveren van het water naar de appartementen, maar ook voor het onderhoud en de afrekening met de bewoners.

  Bewoners in de kou

  De VVE’s weigerden echter aan dit dictaat mee te werken. De onderhandelingen met deze twee VVE’s liepen vast en Eneco werd ongeduldig en ging deadlines stellen. De laatste loopt op 1 november 2018 af. En als de VVE’s niet akkoord gaan, dan dreigen ze de warmtelevering te beëindigen. En zitten de bewoners letterlijk in de kou.

  Eneco handelt tegen de wet

  Kassa heeft deze kwestie aan een aantal juridische specialisten voorgelegd en deze stellen allemaal dat Eneco niet eenzijdig de individuele leveringsvoorwaarden kan ontbinden. Anders gezegd, Eneco handelt tegen de wet. En ze mag ook niet de levering staken als de VVE’s en haar bewoners het voorstel weigeren. Het stoppen van de warmtelevering mag volgens de Warmtewet alleen bij chronische wanbetaling of bij storingen die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Daar is hier geen sprake van.

  Eneco reageert op deze stellingname in de uitzending en hopelijk leidt dat tot een voorstel dat aanvaardbaar is voor de bewoners.