Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Facebook weet veel meer dan je denkt

  facebook_1 930X520

  Facebook verzamelt gegevens van haar gebruikers voor verschillende doeleinden, en in het bijzonder voor advertenties. Hoe voller jouw profiel (dus hoe meer informatie over jou bekend is), hoe aantrekkelijker dit is voor adverteerders, en hoe meer jij waard bent voor Facebook. Facebook suggereert dan ook vrienden, mensen die je wellicht kent, om je profiel te vullen. Maar dit zijn vaak mensen die je soms helemaal niet persoonlijk kent. Hoe zit dit precies? En wat kun je ertegen doen?

  'Many other factors'
  Facebook stelt in hun voorwaarden dat de vriendschapssuggesties die Facebook jou doet gedaan worden op “basis van gemeenschappelijke vrienden, werk en informatie over je opleiding, netwerken waar je lid van bent, contactpersonen die je hebt geïmporteerd, en nog vele andere factoren”. Maar wat die ‘andere factoren’ zijn, daar is Facebook niet transparant over. Privacy-expert Arnold Roosendaal zegt dat mensen die als vrienden worden voorgesteld door Facebook vaak op een aantal punten door Facebook met jou ‘gematcht’ worden. Dat is vaak een combinatie van bijvoorbeeld je locatie, browsergeschiedenis, interesse in dezelfde evenementen, maar ook als je elkaars e-mailadres of telefoonnummer in je contactenlijst hebt staan.

  Vreemde situaties
  Daphne van der Kroft van Bits of Freedom geeft voorbeelden van opmerkelijke en vaak onwenselijke situaties die kunnen ontstaan als jij vriendschapssuggesties van Facebook krijgt. Zo kunnen mensen die op een anonieme bijeenkomst zijn geweest elkaar na afloop opeens als Facebookvriend gesuggereerd krijgen. Of mensen die bij een psychiater lopen krijgen elkaar als vriendschapssuggestie. Dat wil je niet, maar je kunt het ook moeilijk tegenhouden omdat Facebook zo veel informatie over je in handen heeft. En als jij deze mensen door Facebook gesuggereerd krijgt, zien zij jou waarschijnlijk ook…

  Hoe hou je dit tegen?
  Arnold Roosendaal geeft aan dat je als gebruiker van Facebook maar tot op zekere hoogte controle hebt. Je kunt niet compleet voorkomen dat Facebook gegevens van jou in handen krijgt. Zélfs als je geen Facebookprofiel hebt, kunnen jouw gegevens bij het bedrijf terechtkomen. Dit omdat jouw telefoonnummer of e-mailadres in het adresboek van iemand kan staan die wél Facebook heeft, en die gegevens worden dan gelinkt. Desondanks kun je het Facebook wel moeilijker maken om aan informatie over jou te komen door een aantal maatregelen te nemen. Arnold Roosendaal van Privacy Company zette 10 tips voor ons op een rij.

  10 snelle tips en tricks om je privacy beter te beschermen:

  1. Kijk naar alternatieven voor bepaalde diensten, zoals bijvoorbeeld Signal in plaats van WhatsApp;
  2. Gebruik een plugin die tracking blokkeert, zoals bijvoorbeeld Privacybadger;
  3. Wis je ‘advertentievoorkeuren’ op Facebook;
  4. Controleer alle instellingen op social media. Een handig overzicht staat hier;
  5. Upload geen adresboeken van je e-mailaccounts naar Facebook;
  6. Deel geen telefoonnummers met Facebook;
  7. Gebruik verschillende browsers voor verschillende activiteiten;
  8. Verwijder regelmatig cookies van je computer;
  9. Opt-out voor het delen van WhatsApp gegevens met Facebook;
  10. Log uit bij Facebook als je de site verlaat.

Fragment