Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • 'Goedkope pijnstillers even goed als dure pillen'

  195x90_pillen2_04.jpg
  Wie pijn heeft, slikt vaak een pijnstiller. Tegen huis- tuin- en keukenpijn zijn medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen gewoon te koop bij de supermarkt en de drogist. Kassa vergeleek deze zelfzorgpijnstillers.

  Verkoop

  Sinds 2007 mogen bepaalde zelfzorgpijnstillers overal verkocht worden. Ook bij de supermarkt en het tankstation kun je paracetamol en ibuprofen in lage doses en kleine verpakkingen kopen. Bij de drogist mogen grotere verpakkingen en meer pijnstillers verkocht worden, bijvoorbeeld ook diclofenac in een lage dosering. Bij de apotheek is nog meer verkrijgbaar, zoals naproxen in een flinke dosis. Bijvoorbeeld: paracetamol (500mg) is in verpakkingen van twintig stuks algemeen verkrijgbaar. Verpakkingen van vijftig stuks liggen bij de drogist. De apotheek mag grotere verpakkingen verkopen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beslist hierover. Voorzitter Bert Leufkens is te gast in de uitzending. Ook Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap is te gast in de uitzending.

   

  Vergelijking

  We kochten paracetamol 500 mg en ontstekingsremmer 200 mg bij zes verschillende winkels: Lidl, Albert Heijn, HEMA, apotheek Mediq, Kruidvat en Etos. Paracetamol 500 mg twintig stuks

  Lidl verkocht de goedkoopste paracetamol. Het huismerk kost €0,39 per verpakking van twintig tabletten. Het duurste huismerk was de paracetamol van de HEMA met €0,60. Merkmedicijnen zijn stukken duurder. Die pillen hebben verschillende prijzen in verschillende winkels. Kassa kocht paracetamol van Roter en Panadol bij de Etos. Roter kost €1,08 voor twintig stuks. Panadol is de duurste aankoop met €1,63 voor twintig stuks. Ontstekingsremmer 200 mg tien stuks

  Ontstekingsremmers heten officieel NSAID's, dat staat voor 'non-steroïdale anti-inflammatoire drugs'. Bij veel mensen is de werkzame stof ibuprofen beter bekend. Ook naproxen is een ontstekingsremmer. Kassa kocht de goedkoopste ontstekingsremmer bij Lidl. Een verpakking van tien tabletten kostte hier €0,65. Het huismerk van Mediq Apotheken was een stuk duurder, namelijk €1,00 voor tien tabletten. Ook hier zijn de merkmedicijnen stukken duurder. De pillen hebben verschillende prijzen in verschillende winkels. Nurofen en Aleve Classic kochten we bij Albert Heijn. Nurofen kost €1,66 voor tien stuks. Aleve Classic (met als werkzame stof naproxennatrium) is het duurst met een prijs van €2,58 voor tien stuks.

  Verschillen

  Flinke prijsverschillen dus! De merkpijnstillers zijn tot vier keer duurder dan het goedkoopste huismerk en dat terwijl er volgens Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap geen verschil zit tussen deze pillen. De werkzame stof is hetzelfde of heeft een grotendeels vergelijkbare werking. Daarnaast zijn er nogal allerlei pijnstillers op de markt met toevoegingen zoals coffeïne en vitamine C. Dat kan volgens Dijkstra een klein verschil maken voor de gebruiker. Ook zijn er pijnstillers te kopen in de vorm van liquid caps, smelttabletten of bruistabletten. De voorkeur van de gebruiker (bijvoorbeeld moeite met slikken) kan hier een verschil maken.

  Bijwerkingen

  De mogelijke bijwerkingen van het gebruik van ontstekingsremmers zijn fors. Gebruikers kunnen er maagproblemen of zelfs maagbloedingen van krijgen. Langdurige gebruikers krijgen daarom vaak een maagbeschermer voorgeschreven. Ook wie slechts soms een ontstekingsremmer slikt, kan maagproblemen krijgen. Voor Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap is dat reden om te pleiten voor terughoudendheid in het gebruik van ibuprofen en naproxen. Ook aspirine wordt gerekend tot de ontstekingsremmers. Volgens Dijkstra is paracetamol een uitstekend alternatief voor aspirine.

  Discussie

  Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap vindt dat er opnieuw gekeken moet worden naar de vrije verkrijgbaarheid van ontstekingsremmers. Hij vindt dat ibuprofen, aspirine en naproxen alléén bij de eigen apotheek verkocht zouden moeten worden. De apotheker heeft dan de beschikking over het medicatiedossier van de patiënt. Bert Leufkens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is het hier niet mee eens. Hij onderschrijft de forse mogelijke bijwerkingen van ontstekingsremmers. Hij vindt ook dat mensen soms te snel naar een pijnstiller grijpen. De risico's leiden niet tot opvallend veel ziekenhuisopnames of medische problemen.


  App

  Op thuisarts.nl vind je onafhankelijke informatie van huisartsen over medicijnen. Er is sinds kort ook een app beschikbaar voor je smartphone of tablet. De app is voor nu alleen voor Apple, later dit jaar volgt de Android-versie.