Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

 • Goudinkopers voortaan mogelijk voorzien van keurmerk

  195x90_goud_01.jpg
  Waarborg Holland wil een keurmerk voor goudinkopers. Dat zegt Arend-Willem Niehof in de uitzending van Kassa. Twee weken geleden ging het in Kassa over de goudhandel. Onze verslaggever bezocht met een set sieraden en een verborgen camera zes goudinkopers en kwam terug met opvallende resultaten. We kwamen er achter dat het nogal kan verschillen waar de consument zijn goud inlevert. Tussen het hoogste en het laagste bod zat wel €1000 verschil.

  Slechte naam

  Onafhankelijk taxateur Kees Heintzberger zag dat er bijvoorbeeld met het karaatsgehalte en het gewicht gerommeld kon worden. Heintzberger: "Dit bezorgt mijn vakgebied echt een slechte naam. Kijk, ook ik hoor de verhalen dat dergelijke zaken gebeuren bij het aanbieden van goud. Dat dat op deze grote schaal gebeurt en dat eigenlijk elke winkel wel een truc gebruikt om er meer geld uit te slaan, dat had ik echt niet verwacht." Heintzberger pleit dan ook voor een kwaliteitsnorm waar iedere goudinkoper aan moet voldoen.

  Bedrog

  Arend-Willem Niehof, van Waarborg Holland, zag de uitzending en besloot deze kwaliteitsnorm concreet te maken. Waarborg Holland is een onafhankelijke onderneming op het gebied van het stempelen van edelmetalen juwelen. Zij zijn door het ministerie van Economische Zaken belast met de waarborgwet. Daarin staat dat zij, op het gebied van de markt voor edelmetalen, de consument moet beschermen tegen bedrog en de ondernemer tegen oneerlijke concurrentie.

   

  Mystery Shoppers

  Waarborg Holland heeft een plan opgesteld om edelmetaalverkopers te certificeren. Door middel van een aantal voorwaarden en een vaste procedure wil Waarborg Holland het voor de consument een stuk transparanter maken. Het onderzoeksmateriaal moet op orde zijn en het personeel voldoende gekwalificeerd. Waarborg Holland is van plan de goudinkopers door middel van mystery shoppers op regelmatige basis controleren.

  MaxGoud: goed plan

  De goudinkopers verschillen van mening. Ersin Kocak van MaxGoud is enthousiast over het plan. Hij drong er bij Waarborg Holland al eerder op aan om een keurmerk in het leven te roepen. Hij wil zich graag onderscheiden op de markt van goudinkopers.

  Goods4You: te duur

  Goods4You is niet enthousiast over het plan. Zo'n duur certificaat is onnodig voor zo'n kleine onafhankelijke branche. Het keurmerk is niet gratis en de kleine ondernemers worden hiermee op kosten gejaagd. Het certificaat kost naar verwachting €2000-€3000 per jaar. Bovendien vindt Goods4You dat zij al heel transparant en klantvriendelijk werken.